facebook

Нове лихо в Україні: у МОЗ б’ють на сполох – з’явилося важливе попередження

Українці почали масово хворіти неінфекційними захворюваннями
Так, у нашій країні спостерігається висока захворюваність на неінфекційні захворювання, які є головною причиною втрати працездатності та проблем зі здоров’ям. Тим не менш, більшість з них можна запобігти, просто змінюючи щоденні звички та ведучи здоровіший спосіб життя. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.


Як зазначили у відомстві, регулярне споживання солодких газованих напоїв, наприклад, може призвести до розвитку діабету, надмірної ваги та ожиріння, оскільки в літрі таких напоїв часто міститься більше добової норми цукру.

“У 107 країнах світу діють податки на вживання доданого цукру або різні обмеження, це світова практика, яку підтримує ВООЗ”, – підкреслили в МОЗ.

Заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар Ігор Кузін також підтримує ідею запровадження таких податків в Україні, оскільки піклуватися про здоров’я громадян – це пріоритет.

“Наприклад, у Мексиці такий податок призвів до зменшення на 39% кількості дітей, які страждають на ожиріння, а у Великій Британії він змусив виробників знизити рівень цукру в газуванні вдвічі, щоб уникнути додаткових витрат у бюджеті”, – наголошується в заяві Міністерства.

З цього питання у Верховній Раді нардепи вже зареєстрували два законопроекти № 9032-1 та № 9033-1. Перший законопроект вносить зміни до Податкового кодексу, пропонуючи податок на мінеральні та газовані напої з додаванням цукру та інших підсолоджувачів у розмірі 0,1 євро (4 грн) за кожний літр напою. Порівняно з Бельгією, де податок становить 0,53 євро, та Польщею, де податок дорівнює 0,19 євро, ставка податку в Україні нижча.

Другий законопроект визначає, що кошти, отримані від сплати податку, будуть спрямовані на програми щодо запобігання неінфекційним захворюванням та їх лікуванню, а також на підтримку програми дитячого харчування у школах, ініційованої Оленою Зеленською, першою леді України.

Читайте також:  Що робити та куди телефонувати, якщо ви підозрюєте у себе COVID-19? Нові рекомендації МОЗ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.