facebook

Перерахунок пенсій 2023: як відбувається виплата літнім людям та хто може отримати підвищення

Під час виплат пенсій враховуються індивідуальні показники кожної людини.



В Україні пенсіонери нарікають, що їм не підвищують пенсійні виплати. Проте нарахування залежить від двох важливих індивідуальних показників.

Про це ТСН.ua розповів голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус.

“Хочу нагадати, що в солідарній системі розмір пенсії кожного пенсіонера залежить від двох індивідуальних показників: тривалості страхового стажу та розміру заробітної плати – офіційної, з якої вираховувалися внески до Пенсійного фонду України. Водночас Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що кожен пенсіонер має право на перерахунок пенсії. Перерахунки можуть бути як масовими, так і індивідуальними. Індивідуальний перерахунок — це коли людина звертається до Пенсійного фонду України із заявою про проведення перерахунку та надає якийсь додатковий документ, що впливає на розмір пенсії, або коли настали обставини, що дають право на підвищення саме її пенсії”, – розповів Євген Капінус.

За його словами, масові перерахунки пенсій проводяться у зв’язку зі змінами в законодавстві та не потребують особистого звернення пенсіонера. Це перерахунки у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати або проведення індексації пенсій, встановлення вікових надбавок.

“Внаслідок таких перерахунків розмір підвищення кожного конкретного пенсіонера визначається індивідуально, з урахуванням особистих показників людини: закону, згідно з яким було призначено пенсію, року призначення пенсії, тривалості страхового стажу, величини заробітної плати, факту роботи та належності пенсіонера до певної вікової категорії. Щодо індексації пенсій державних службовців, то Урядом ухвалено рішення, що від липня 2023 року пенсії колишнім державним службовцям, призначені до 31 грудня 2022 року, будуть проіндексовані на 19,7%”, – підкреслив Капінус.

Також він додав, що під час кожної індексації пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, починаючи від березня 2019 року, обов’язково звіряється розмір пенсій колишніх держслужбовців із розміром пенсії, якби їм було призначено пенсію за цим Законом, а не Законом “Про державну службу“. І в разі, якщо розмір пенсії, призначеної за загальним законом, перевищить розмір пенсії держслужбовця, тоді людину автоматично, без додаткових відвідувань органів Фонду, переводять на загальну пенсію. І дуже багато колишніх державних службовців вже отримують пенсію за Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.

Читайте також:  Українці розповіли, як відкрили успішний бізнес в Польщі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.