facebook

Виїзд студентів за кордон: чи можуть військовозобов’язані вступати до закордонних вишів

Чи можуть військовозобов’язані студенти перетинати кордон України, щоб вступати до іноземних вишів



Скоро почнеться вступна кампанія 2023. Чи можуть студенти чоловіки вступати до закордонних вищих навчальних закладів, чи можуть виїжджати за кордон, щоб там навчатися.

Чи можуть студенти виїжджати за кордон
Студенти денної або дуальної форми навчання можуть розраховувати на відстрочку від призову. Що стосується виїзду за кордон станом на сьогодні студенти українських та закордонних вишів не мають права перетинати кордон України.

В роз’ясненні, наданому на офіційному сайті Державної прикордонної служби від 2 лютого 2023 року зазначається, що “Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Але “дана категорія громадян не має права виїжджати за кордон, через те, що ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а не в частині першій цієї статті”.

За словами юриста Владислава Юрчака від початку повномасштабного вторгнення впродовж певного періоду студенти могли виїжджати за кордон. Від 14 вересня 2022 року через масові спекуляції, на які вдавалися чоловіки-студенти, щоб виїхати з України, студентам заборонили залишати Україну. Студенти почали масово подавали позови до суду, але за словами Юрчака, “єдина судова практика у цьому питанні відсутня”. Остаточне рішення з цього питання може ухвалювати лише Верховний Суд.

Але навіть отримавши позитивне рішення суду, “студенти все одно не можуть здійснити перетин кордону, оскільки відповідне рішення про відмову є фактично одноразовим актом і при повторному перетині такі особи знову отримують відмову”.

Читайте також:  Була не першою жертвою! Страшна правда про викладача-вбивцю. Погрожував спотворити

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.