facebook

“Очікуємо курсових коливань на ринку”: що буде з доларом та євро у травні

На курс валюти впливає політичний фактор та майбутній контрнаступ.



Експерти прогнозують коливання курсу долара у травні. Воно може бути незначним, але більш динамічнішім ніж це було у перші два місяці весни. Чого слід очікувати від курсу валют у травні, з’ясовував сайт ТСН.ua.

“Курсова стабільність” не в пріоритеті
“На мою думку, зараз Національний банк хоче трохи лібералізувати курсову політику, тобто він буде менше втручатися у внутрішні процеси. Наприклад, робити менші інтервенції. Тому потрібно звикати, що буде більше курсових коливань на ринку. Але в цьому немає нічого страшного. Просто коливання на ринку будуть більш динамічнішими ніж це було раніше. Якщо раніше пріоритетом була така собі “курсова стабільність”, то зараз курс долара може відхилятися в ту, чи іншу сторону”, – розповідає сайту ТСН. ua Олександр Савченко, професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу.

Експерт додає, що на курс зараз напряму впливають політичні фактори та регуляторні дії Нацбанку.

“В травні я не бачу причин для різкого зміну курсу долара до гривні. Але зміни варто очікувати, коли Національний банк перейде до певної лібералізації курсу. Тоді є небезпека, що курс може коливатися. Все залежить від того скільки Нацбанк буде викидати валюти на ринок – більше чи менше. Важливим та основним для нас також залишається політичний фактор – фінансова підтримка України від держав-партнерів. Якщо будуть успіхи на фронті і оптимізм стосовно швидкого закінчення війни, то гривня буде стабільною і навіть зможе трішки укріпитися. Курс може бути в районі 36,9-37 гривен за долар. Але якщо наш контрнаступ не буде вдалим, тоді варто очікувати послаблення гривні”, – додає Олександр Савченко.

Читайте також:  10-річний хлопчик з раком крові потребує донорів крові на понеділок

Курсові “гойдалки” у травні
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко запевняє, що ситуація з валютою радикально у травні змінюватися не буде.

“У нас є валютний коридор 37-38 гривень за долар. Ось у ньому курс і буде “топтатися” цей місяць. Гойдалки будуть – від і до. У нас не намічається якихось радикальних змін на валютному ринку. Звичайно, що є важливі новини, які періодично з’являються, але вони на курс радикально не впливають”, – розповідає сайту ТСН. ua Олександр Охріменко.

Обсяги обміну зменшилися на 30%
Він додає, що обсяги обміну валют в обмінних пунктах стали значно менші ніж рік тому.

“Я б сказав, що ці обсяги у два рази менші, хоча рік тому у нас був початок війни та певна паніка. Якщо порівняти з початком цього року, то обсяги обміну валют (купівлі і продажу) зменшилися десь на 30%. Тобто можна сказати, що активність населення щодо обміну валют зменшилася. Так, люди купують валюту і обмінюють, але значно в менших обсягах ніж навіть на початку року”, – каже Олександр Охріменко.

Євро буде повільно рости
Експерт зазначає, що долар по відношенню до євро зараз девальвує і ця тенденція буде продовжуватися.

“На початку року долар активно девальвував щодо євро. Зараз це відбувається значно повільніше. Можу сказати, що євро буде дорожчати і у травні, але не так швидко, як на початку року. Жвавий ріст євро може викликати лише якась значна подія на рівні Європи і США. Поки такої не намічається, тому особливих змін я не бачу”, – додає Охріменко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.