facebook

Чекайте на глобальні зміни: Рада взялася за всіх, хто працює через olx, Кабанчик та інші оголошення

Раді пропонують легалізувати ще один вид найманих працівників
Парламент України взяв за основу законопроєкт, який легалізує роботу домашніх найманих робітників, пише “Економічна правда”.


У разі ухвалення цього законопроєкту в Україні з’явиться поняття «домашня праця». Метою змін є надати соціальні гарантії домашнім співробітникам та знизити рівень не задекларованої праці.

Тобто такі співробітники будуть офіційно оформлені, їм буде зараховано страховий стаж, що надасть право на пенсію у майбутньому. Держава ж отримає нового платника податків.

Такі нововведення дозволять сім’ї, яка вирішить найняти няню, прибиральницю, садівника, помічника по господарству тощо офіційно оформити з таким співробітником трудові відносини, прописати обов’язки сторін та отримати юридичний захист.

Зараз переважно таких співробітників шукають за допомогою розміщення оголошень на популярних сайтах з пошуку роботи або в газетах.

Це відбувається зокрема й тому, що не всі такі роботодавці готові офіційно працевлаштувати співробітника, а отже, сплачувати за нього податки в державу.

Хоча і зараз роботодавець і такий співробітник можуть офіційно працювати, уклавши письмовий договір. Але якщо документ приймуть у Раді, у домашніх працівників буде більше прав.

Наприклад, будуть прописані умови роботи, чи буде працівник безоплатно жити та харчуватися чи ні, скільки годин працюватиме, скільки відпочиватиме тощо.

Якщо законопроєкт буде схвалено, тоді один з авторів документа Ірина Констанкевич зазначає, що вони пропонують звільнити роботодавця від сплати ЄСВ у розмірі 22%. Працівник сам вирішуватиме, платитиме чи ні цей податок.

Тобто якщо роботодавець не хоче платити податки за такого співробітника, він може сам за себе їх платити, якщо думає про майбутню пенсію.

Але роботодавець буде зобов’язаний сплачувати 18% податку на доходи фізичних осіб, а також 1,5% військового збору.

Читайте також:  Як раніше вже не буде: у Раді затвердили важливі зміни для автомобільного та пасажирського транспорту

Працівник може звернутися до податкової, якщо за себе вирішить платити ЄСВ, там укладається договір на добровільну участь. Але можна добровільно сплачувати страхові внески через Дію або на сайті ПФУ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.