facebook

Чи стануть повістки цифровими: Кожному військовозобов’язаному вручать персональний код. Що буде далі

Чи вручатимуть повістки онлайн і як це відбуватиметься.



В Україні триває воєнний стан та мобілізація. Ймовірно, цей особливий статус продовжать ще на 90 днів. Це означає, що повістки, як і раніше, вручатимуть. Щоправда, процес вручення можуть змінити, пише radiotrek.rv.ua.

Військкомати поставили собі за мету оновити базу даних, тому вперше повісті вручають громадянам для уточнення їх даних.

Наразі база даних “паперова”, тобто на кожного військовозобов’язаного заводиться особиста справа. Але нещодавно почали ходити чутки, що повістки вручатимуть за месенджерами або в “Дія”.

Згодом українців заспокоїли, що таких змін найближчим часом не станеться. Але планується спочатку створити електронний реєстр військовозобов’язаних.

Тобто чоловіки призовного віку мають з’явитися до ТЦК для уточнення їх даних, які згодом внесуть до бази.

Багатьох така перспектива налякала, вони вважають, що внесення їхніх даних до електронного реєстру те саме, що й вручення повістки.

Але у військкоматах спростовують такі версії та пояснюють, що й так дані про більшість чоловіків від 18 до 60 років у них є, але вони потребують уточнення.

Насамперед на електронний облік поставлять чоловіків, які працюють офіційно або зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні.

Юристи зазначили, що у законодавстві України не прописано можливості вручення повісток онлайн. Тому юрист Владислав Юрчак зазначив, що чоловікам не варто видаляти зі смартфона додаток “Дія” через побоювання отримати повістку.

Метою електронного реєстру є переведення облікових даних військовозобов’язаних у цифровий формат. Це дозволить автоматизувати процес отримання інформації щодо реєстрації проживання осіб та даних про їхнє сімейне становище або народження дітей тощо.

Читайте також:  В Україні введуть спеціальні правила карантину для пенсіонерів: що потрібно знати про "годину літніх людей"

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.