facebook

“Секс — це область людської свободи”: омбудсман пояснив важливість впровадження статевого виховання у школах

Сексуальна освіта та статеве виховання повинні бути частиною освітньої програми в Україні, оскільки дозволяють запобігти сексуальному насильству та поширенню захворювань, що передаються статевим шляхом.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” розповів освітній омбудсман Сергій Горбачов.

“Якби я запитав людину, чи треба вивчати правила дорожнього руху? Відповідь буде очевидною. Треба, бо це — питання безпеки. Так само треба дбати про безпеку людини — а це є найголовнішим правом людини, право на життя і здоров’я. І те, що ми маємо неприємні випадки, пов’язані зі злочинами на статевому ґрунті і захворювання, дуже часто це пов’язано з тим, що багато людей просто не знають, як себе правильно поводити”, — зазначив він.

Посадовець наголосив, що саме для того і потрібне статеве виховання і сексуальна освіта.

“Ці терміни використовують практично нарівні, хоча вони дещо відрізняються. Статеве виховання — це більше про фізіологію. А сексуальна освіта — це більше соціальний аспект, як людина має себе поводити у стосунках з іншими людьми”, — пояснив омбудсман.

Він зауважив, що певні елементи обох дисциплін є в українських шкільних програмах — зокрема, у курсі природничих наук, біології.

“Є певні елементи правил поводження та ставлення до себе, елементи громадянської освіти, там, де йдеться про повагу до прав іншої людини. Дещо робиться, але доволі роздрібнено. А петиція пропонує це структурувати”, — розповів Горбачов.

Посадовець нагадав, що тема сексу й міжстатевих стосунків була табуйована в СРСР, оскільки тоталітарний режим все намагався тримати під контролем.

“А секс — це область людської свободи. Те, де людина є собою. 32 роки в історичній перспективі — дуже короткий термін. Насправді в українському суспільстві дуже багато що залишається від СРСР в ставленні до прав людини, до самого себе, до влади. Навіть українська освіта не здолала поки що цей негативний спадок радянської тоталітарної освіти. Ми, стаючи цивілізованим суспільством, починаємо більше поваги приділяти правам людини в найбільш важливих для неї компонентах, в тому числі в сексуальному житті”, — підсумував Сергій Горбачов.

Читайте також:  “Жеребкуванням буде вирішуватися, хто потрапить на вільні місця…”: Першокласників будуть набирати через лотерею




Що відомо про впровадження статевого виховання в Україні

У лютому на сайті президента була зареєстрована петиція із закликом запровадити в Україні в систему освіти обов’язковий курс статевого виховання. Вона набрала 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду. Автори петиції наголошують, що обов’язкове статеве виховання дітей і молоді, починаючи з початкової освіти, має значно знизити ризики насильства, рівень злочинності, кількість підліткових вагітностей тощо.

У квітні президент Володимир Зеленський звернувся до Кабінету міністрів із проханням опрацювати питання впровадження обов’язкового статевого виховання у закладах освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.