facebook

Закон уже підписано: пенсії в Україні призначатимуть за новими правилами

В Україні змінились правила виходу на пенсію для певної категорії громадян
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про призначення пенсій не від дня написання заяви, а з дня набуття українцем права на отримання пенсії. Це стосуватиметься мешканців, які змушені були змінити місце проживання через війну. Закон № 2981-ІХ щодо захисту пенсійних прав для громадян, які проживають на території тимчасово окупованих територій (ТОТ) або в зонах бойових дій.


Кого стосується закон
Мешканців тимчасово окупованих територій (ТОТ), жителів регіонів, в яких проходять активні бойові дії, а також внутрішніх переселенців (ВПО) та біженців, які опинилися за кордоном.

Всі ці люди опинилися через війну у скрутних життєвих обставинах. Тому держава вирішила їм спростити хоча би процедуру призначення пенсій.

Раніше, якщо українець не встигав у термін три місяці подати заяву до ПФУ, пенсія йому призначалася з дня написання заяви, то тепер, для вищеперелічених українців, ця норма скасовується.

Пенсія призначатиметься незалежно від дати звернення протягом дії воєнного стану та через три місяці після його припинення чи скасування. Для різних категорій пенсіонерів існують різні умови призначення пенсії:

для одержувачів пенсії за віком — від дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку;
для одержувачів пенсії у зв’язку з інвалідністю — з дня встановлення інвалідності;
для одержувачів пенсії у зв’язку із втратою годувальника — з дня, наступного за днем смерті годувальника;
для одержувачів пенсії за вислугу років — з дня, що настає за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.
Закон також поширюється на громадян, які мешкали на ТОТ або в зонах бойових дій, які покинули ці території. Це дозволить захистити пенсійні права громадян, які перебувають у скрутній життєвій ситуації через конфлікт у їхньому регіоні.

Читайте також:  Накопичувальну пенсію впровадять, незважаючи на війну: як зміняться виплати громадян

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.