facebook

У Польщі від сьогодні починають вручати повістки військовозобов’язаним

У Польщі від понеділка, 17 квітня починають роздавати повістки військовозобов’язаним. Процес триватиме до 21 липня. Повістки можуть отримати навіть і ті, хто раніше був визнаний непридатним для військової служби.



Про це повідомили в Міноборони Польщі, інформує ukrayina.pl.

Повістками викликатимуть не лише військовозобов’язаних чоловіків, але й жінок, що мають певні спеціальності. Загалом, як повідомляє тамтешнє Міноборони, під час мобілізації мають намір вручити повістки 230 тисячам громадян.

Українців ця мобілізація не стосується, йдеться лише про військовозобов’язаних громадян Польщі.

Повістки у Польщі мають отримати:

солдати запасу;
особи, які мають стосунок до військової служби (пройшли військову службу або навчання);
представники певних професій.
Для медичної перевірки потенційних призовників створені 390 повітових лікарських комісій.

ВЛК перевірятимуть стан здоров’я та звірятимуть дані як 19-річних юнаків, так і чоловіків 1999-2003 років народження. Крім того, можуть бути викликані повісткою також ті чоловіки, яких у попередні два роки (в 2021 і в 2022) медики визнали тимчасово непридатними до військової служби. Але їх викликатимуть лише в тому випадку, якщо строк їхньої тимчасової непридатності збіг.

Повістки отримають і жінки, але також не всі. Йдеться лише про дівчат 1999-2004 років народження, які цьогоріч закінчують вищі навчальні заклади за певними військово-обліковими спеціальностями.

У Міноборони Польщі наголошують, що вручення повісток – це не призов до війська. Просто таким чином хочуть звірити мобілізаційний ресурс, який має країна.

Що треба знати з цього приводу українцям
Ці мобілізаційні заходи жодним чином не стосуються українських громадян, які знаходяться в Польщі.

“Застерігаємо! Відповідно до правил, українські дипустанови за кордоном повинні вести військовий облік чоловіків. Проте вони не мають права на вручення повісток людям, які перебувають на консульському обліку”, – наголосили в українському Центрі протидії дезінформації.

Читайте також:  Українці, через кілометрові черги на кордоні, декілька діб не можуть потрапити до Польщі

Крім того, у ЦПД зауважили, що українські дипломатичні установи, які знаходяться за кордоном, не уповноважені приймати рішення щодо депортації українців. Таке рішення може ухвалити лише суд тієї країни, в якій знаходиться українець, у разі, якщо він порушив тамтешні закони.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.