facebook

Тарифи на світло з 1 травня: кому можуть підвищити більше ніж утричі

Найближчим часом в Україні можуть підняти тарифи на електроенергію, розглядається кілька варіантів подорожчання.



Про це повідомляє “Економічна правда”.

Нині в Україні діють три тарифи: два для населення та один для бізнесу. Побутові споживачі, які використовують за місяць менше 250 кВт-год, платять 1,44 грн за кВт-год, а ті, хто більше – 1,68 грн за кВт-год. Ціна для юридичних осіб включає вартість електроенергії, ПДВ, тариф на розподіл, передачу, диспетчеризацію та постачання та перевищує 6 грн за кВт-год.

Підтримувати низькі тарифи для населення дає можливість система “забезпечення суспільних інтересів” або так зване ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку), що діє з 1 липня 2019 року. Механізм ПСО у березні продовжили до 30 квітня, далі уряд повинен або продовжити його та залишити тарифи на поточному рівні, або запропонувати новий механізм.

За словами співрозмовника видання в Кабміні, найімовірніше буде прийнято механізм із поділом споживачів на дві категорії: із щомісячним споживанням до 1 тис. кВт-год та понад цей обсяг.

“Для заможних людей, які використовують понад тисячу кіловат-годин на місяць, обговорюється встановлення тарифу 6-6,2 гривні. Його планують встановити на тривалий період, наприклад, на рік, а потім, у разі потреби, – переглянути”, – розповів він.

Щодо тарифів для тих, хто споживає до тисячі кіловат, тривають консультації. Серед варіантів – збільшення на 30-40%, але можливо, що всі залишать і на існуючому рівні.

Читайте також:  Багато сонця і +18 градусів: синоптик описала, якою погодою почнеться весна

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.