facebook

Зміна правил мобілізації: що змінилося і де саме тепер найбільші шанси отримати повістку

В Україні тепер повістки вручатимуть по-новому, представники військкоматів можуть виписувати їх військовозобов’язаним незалежно від місця їхнього проживання та перебування на військовому обліку.



У своєму YouTube-каналі адвокат Вікторія Кравченко порадила військовозобов’язаним чоловікам у зв’язку з розширенням повноважень військкоматів дотримуватись процедури вручення повісток, пише УНІАН.

Зберігайте спокій.
Запитайте документи в осіб, які вас зупинили. Військові повинні мати наказ чи витяг з наказу за підписом коменданта містечка, де ви перебуваєте, щодо їхніх прав на перевірку документів.
Записуйте дані документів, які вам надають військові. Тобто ви маєте право записати їхні прізвища та інше.
Запитуйте підстави вашої зупинки.
Якщо вам вручили повістку, пам’ятайте, що ви маєте право вказувати свої зауваження. Робіть це письмово – або на розписці, або в акті відмови.

Зупиняти саме для перевірки документів можуть лише у таких випадках:
якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки людини, яка перебуває у розшуку й т.д;
якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
якщо особа перебуває території або на об’єкті зі спецрежимом або в місці здійснення поліцейського контролю (до прикладу, блокпости);
якщо в особи є зброя чи наркотичні засоби;
якщо особа перебуває у місці вчинення правопорушення або ДТП;
якщо зовнішні ознаки особи або її транспортного засобу, або дії особи дають підстави вважати, що вона причетна до вчинення певного правопорушення.
Мобілізація в Україні та нові правила вручення повісток

7 лютого 2023 року Верховна Рада подовжили на 90 днів дія воєнного стану та мобілізації. Тому масова роздача повісток в Україні продовжиться мінімум до 20 травня.

7 квітня Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою військовозобов’язаним чоловікам в Україні тепер представники ТЦК можуть вручати повістки незалежно від місця їхньої реєстрації чи перебування на військовому обліку.

Читайте також:  Перелом на фронті можливий у вересні, але за однієї умови - військовий експерт

Адвокат Тарас Никифорчук обурився таким рішенням Кабміну й наголосив, що в Україні немає загальної бази тих, хто перебуває на військовому обліку. Тож як це все працюватиме, він поки що не до кінця розуміє.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.