facebook

Пожиттєві пільги для військових можуть скасувати: що задумала влада

У Верховній Раді планують скасувати довічні пільги для військових а замість них запропонують стипендії після демобілізації, що діють 2-3 роки.



Про це заявила голова комітету ВРУ з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, повідомляє прес-служба комітету.

За словами Третьякової, існує велика проблема з довічними пільгами учасників бойових дій, оскільки навіть у мирний час бюджет не зможе їх компенсувати.

“Концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у 2-3-річну грошову стипендію/доплату до основного доходу”, – сказала голова комітету.

Розмір підтримки має залежати від посади військових під час війни, терміну служби, кількості виконаних бойових завдань. При цьому потрібно провести опитування серед військових, чого вони насамперед потребують після демобілізації, на яку підтримку та сервіс очікують.

Третьякова наголосила, що непрацюючі пільги слід замінити на те, що справді потрібно військовим після демобілізації. Йдеться про житло, державну фінансову підтримку на період адаптації до мирного життя, реабілітацію, відпустку, сприяння держави у досягненні бійцями економічної незалежності. Так, усі ці процеси потребують патронату з боку держави (як Ветеранська патронатна служба) тісної співпраці з представниками фронт-офісів держави (ЦНАПи, Пенсійний фонд, органи місцевого самоврядування).

Оплачувана відпустка на 2-3 місяці необхідна адаптації до громадянського життя з отриманням доходу лише на рівні середнього розміру грошового забезпечення під час служби.

“За оптимістичним сценарієм через ці 2-3 місяці державної підтримки та тісної взаємодії з Ветеранською патронатною службою у демобілізованого військовослужбовця має бути робоче місце, дохід, стипендія від держави до основного доходу, медичний захист, житло, додаткова або часткова кваліфікація (за потреби), – додала вона.

Читайте також:  Епопея на кордоні: ухилянт так хотів втекти до Польщі, що влаштував цілий квест для військових (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.