facebook

“В Україні скоро введуть податок на солодку воду”: Виявлено хворобу, яку викликають ці напої

В Україні готуються до запровадження податку на солодку воду. Стало відомо, на скільки збільшиться вартість пляшки.



 

Як інформує “biz.today.ya”, законопроект про запровадження акцизного податку на солодку воду ініціював депутат Верховної Ради Михайло Радуцький. У документі зазначено, що ставка становитиме 0,1 євро чи 4 гривні за літр напою. Йдеться про воду з додаванням цукру, підсолоджувачів чи ароматизаторів. На даний момент середня вартість пляшки солодкої води становить 25 гривень, а після ухвалення закону вона зросте до 29 гривень.

Причини запровадження податку на солодку воду

Голова комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що аналогічні закони ухвалені та діють більш ніж у 50 країнах світу. Оподаткування передбачене лише для води з цукром, а не звичайної мінеральною.

Наголошено, що основна причина запровадження такого податку – профілактика хвороб. У кожному літрі такого напою міститься близько 5 ложок цукру – понад 30% денної норми. Більшість людей віком від 18-49 років щодня вживають солодку газовану воду, підвищуючи ризик розвитку цукрового діабету. У країні і так понад мільйон громадян страждають від цієї хвороби.

Як витратить кошти

Народний обранець уточнив, що половину податку спрямують на боротьбу із захворюваннями, які виникли через регулярне вживання солодких газованих напоїв, а також профілактику недуг. Ще 50% витратять на програму дитячого харчування у школах. Річна сума податку може становити близько 6 млрд грн на рік.

Читайте також:  Жінка загинула на місці: Смертельна ДТП сколихнула все Закарпаття

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.