facebook

Україна переходить на літній час: Коли і куди переводимо годинники

Цьогоріч на літній час Україна традиційно переходитиме в останню неділю березня, тобто в ніч з 25-го на 26 березня. Переведення годинників відбувається о 3-ій годині ночі, тобто у неділю, 26 березня, 03:00 перетвориться на 04:00, передає Главком.



Будь-яка техніка, яка має доступ в інтернет, автоматично звірятиметься з часом у вашому регіоні. Тому якщо ви переймаєтесь, що в умовному телефоні або фітнес-браслеті залишиться старий час, то турбуватися не треба. Власноруч час треба змінювати у механічних годинниках або на техніці, яка не має доступ в мережу Інтернет.

Переведення годинників двічі на рік, здійснюють згідно з постановою КМУ №509 від 13 травня 1996 року «Про порядок числення часу на території України». Це правило вже неодноразово намагалися скасувати, як і в Євросоюзі, так і в Україні, однак згоди з цього приводу поки що не дійшли.

 

Ще з 1996 року Єврокомісія виступає за відміну переходу на зимовий та літній час. Останнім роком переведення стрілок мав стати 2021 рік, проте процес скасування затягнувся через деякі проблеми з різними часовими поясами в країнах ЄС. Таким чином до 2026 року ми ще мінятимемо час навесні на літній, а восени – на зимовий.

Якщо дивитися на історію цієї дії глобально, то вперше про ідею переводити годинник заговорив американський політик та вчень Бенджамін Франклін у 18 столітті. Спочатку в основі переходу на літній та зимовий час лежала екологічна ідея раціонально використовувати електроенергію та світловий день. Передбачалося, що це допомагало зменшити обсяги палива, яке використовувалося для вироблення електрики. Однак у наші дні все більше людей вважають, що це лише пережиток минулого і з погляду економіки вже не настільки ефективно. Також зміна часу має поганий вплив на організм, тому що людині доводиться перебудовуватися на новий ритм, що загрожує збоєм біоритмів.

Читайте також:  "Взяла куртку і почала нею гамселити": вихователька садка жорстоко побила дитину

Щоб уникнути цього, потрібно дотримуватись кількох простих правил:

за тиждень до переведення годинника більше ходіть пішки і дихайте свіжим повітрям;
готуйтеся до сну за годину до звичного часу (якщо відразу заснути у такий час не виходить, починайте з 10-15 хвилин і щодня збільшуйте час);
менше вживайте жирну їжу і включіть у раціон більше фруктів, овочів, злакових продуктів та каш, пийте більше води.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.