facebook

Дозвіл на виїзд з України: кому ще з військовозобов’язаних хочуть дати “зелене світло”

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкти, у яких пропонується дозволити виїжджати за кордон в умовах воєнного стану чоловікам, що не підлягають мобілізації, зокрема, студентам, спортсменам та іншим.



Про це йдеться у проєктах законів №9075 та №9074.

Нардепи у пояснювальній записці до законопроєкту №9075 зазначили, що головна їхня мета – внести зміни до законодавства, щоб українські студенти іноземних вишів та інші категорії чоловіків, яких не можуть мобілізувати, могли вільно виїжджати за кордон, але погоджувати це з військкоматами.

Разом з погодженням з військкоматами ті, хто збирається виїхати, повинні офіційно зобов’язатися повернутися в Україну не пізніше завершення терміну, на який вони не підлягають мобілізації згідно з чинним законодавством.

Тим часом у законопроєкті №9074 пропонують дозволити українським спортсменам, а також тренерам, лікарям чи представникам команд виїжджати за кордон для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах. Проте є одна умова: надати лист-підтвердження від центрального органу виконавчої влади або національної федерації з виду спорту щодо виїзду на міжнародний спортивний захід.

Водночас громадяни, що під час воєнного стану покинули Україну й порушили термін повернення без поважних причин, мають нести за це відповідальність або ж добровільно перерахувати на спецрахунок для збору коштів для ЗСУ гроші в розмірі прожиткового мінімуму за кожен “протермінований” повний тиждень перебування за межами України, звільняючись від іншої відповідальності.

Читайте також:  Українка розповіла про заробітчанство в Італії без прикрас

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.