facebook

Тарифи на світло змінюватимуть: до чого готуватись українцям після опалювального сезону

В Україні мають намір змінити тарифи на електрику – імовірно, у бік підвищення. Очікується, що це станеться після закінчення опалювального сезону. Причиною називають необхідність відновлення енергетичної інфраструктури та встановлення “справедливої ціни”.



Про це повідомив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтин Ущаповський. Він нагадав, що тариф на електроенергію для населення не переглядався з 2017 року.

“Були сильні удари по енергетичній інфраструктурі. Втрати від цього обчислюються великою сумою. І нам потрібно думати, за які кошти відновлювати. Адже війна триває. Окрім міжнародної допомоги, основним джерелом коштів для цього мають стати кошти, закладені у тариф на електроенергію”, – сказав Ущаповський.

При цьому він запевнив: за будь-яких рішень, насамперед враховуватимуться інтереси малозахищених верств населення. Щоб “їх це торкнулося найменше”.

Як хочуть міняти тарифи

За словами Ущаповського, наразі в уряді разом із Міненерго, НКРЕКП та Мінсоцполітики працюють одразу кілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифу. Зокрема:

одна з них передбачає модифікацію чинної системи субсидій;
інша – різні тарифи, залежно від обсягів споживання.
Фінальне ж рішення прийматиме уряд. І станеться це, за словами Ущаповського, “не раніше ніж через місяць-два – вже після закінчення цього опалювального сезону”.

“Головне – забезпечити відкритість та прозорість процесу перегляду тарифів на електроенергію та врахувати потреби тих споживачів, які постраждали від наслідків війни найбільше. Ми готові платити за електроенергію за справедливою ціною. І зараз дуже важливо, щоб зробити цю ціну справді справедливою”, – підсумував він.

Читайте також:  5 міліонів гривень сплатили надвірнянці за користування землею

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.