facebook

У Польщі зміняться правила перебування українців з 1 березня

Українських біженців у Польщі чекає низка змін з 1 березня. Зокрема, вони стосуватимуться оплати проживання, продовження статусу PESEL UKR та надання соціальної допомоги.



Отримання компенсації за проживання біженців
Програма “40+” забезпечує проживання та харчування українських переселенців у Польщі. Згідно з умовами цієї програми, громадяни Польщі, які дали притулок українцям, отримують компенсацію від держави у розмірі 40 злотих на добу протягом 120 днів з моменту першого в’їзду біженця на територію Польщі.

З 1 березня біженці, які перебувають у місцях колективного проживання понад 120 днів, повинні будуть платити за житло у розмірі 50% вартості, але не більше 40 злотих на добу. З травня, якщо термін перебування громадян України перевищить 180 днів, розмір оплати ще збільшиться – 75%, але не більше ніж 60 злотих на добу.

І надалі зможуть не оплачувати житло такі категорії українців:

особи з інвалідністю,
пенсіонери та ті, хто потребує догляду,
вагітні жінки
особи, які виховують дітей віком до 12 місяців або трьох та більше дітей.
Отримання статусу PESEL UKR
PESEL UKR – це особливий статус для українських переселенців, який дає їм право отримувати в Польщі соціальну допомогу, медичні послуги, дозволяє працевлаштуватися та навчатися.

З початку війни особи, які приїжджали до Польщі, могли оформляти PESEL UKR за бажанням протягом 90 днів із дня перетину кордону. Однак і без цього документа можна було жити у Польщі. З 1 березня оформлення PESEL UKR стане обов’язковим для громадян України, які бажають залишитись у Польщі. На його оформлення буде 30 днів після прибуття до країни.

Правила надання соціальної допомоги
Якщо українець виїжджає за межі Польщі на понад 30 днів, статус PESEL UKR йому скасовується, і відповідно припиняються усі виплати. Після повернення до Польщі можна буде відновити статус PESEL UKR та виплату соціальної допомоги, якщо не було порушено умов перетину кордону.

Читайте також:  Тріумф жeртовності в’єтнамця – від цвuнтаря абopтованих дітей до життя ста малюків(відео)

Документи на роботу
З 1 березня в Польщі визнаватимуть електронний документ, доступний у додатку Diia.pl (еквівалент польського документа mObywatel), як документ на легальне перебування біженців. Цей документ разом із закордонним паспортом дасть право українцям багаторазово перетинати кордон без необхідності оформлювати візу. З ним можна буде виїжджати до інших країн світу.

Українці, які легально працюють у Польщі, або відкрили в країні власний бізнес, із квітня 2023 року зможуть подавати документи на отримання виду на тимчасове проживання — карти побуту.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.