facebook

Розлучатися в Україні стане дуже проблемно: у Раді раптом вирішили змінити законодавство

Раді пропонують внести важливі зміни до Сімейного кодексу.



На жаль, не всі шлюби в країні міцні й нерідко подружжя приймає рішення про розлучення. У Верховну Раду 21 лютого подано законопроєкт №9043, яким пропонується ускладнити процедуру розлучення для українців.

Зокрема, автори документа пропонують внести важливі зміни до статей 106 та 109 Сімейного Кодексу.

Йдеться про пропозицію збільшити строки ухвалення рішення про розірвання шлюбу. Це означає, що процес розлучення може зайняти більше часу.

Також документом пропонується внести такі зміни до Сімейного кодексу України:

Якщо подружжя не має спільних дітей, тоді органи РАЦС зможуть розірвати шлюб лише через 3 місяці після подання заяви, тоді як зараз ця процедура займає місяць;
Якщо подружжя має дітей, тоді суд може розірвати їх шлюб лише через 6 місяців з дня подання заяви. Нині цей термін теж 1 місяць.
При цьому виняток за такими термінами пропонується зробити в тих випадках, коли були вчинені насильницькі дії, що офіційно доведено одним із подружжя стосовно іншого.

У разі автори законопроєкту пропонують залишити колишній термін розгляду заявки на розірвання шлюбу – 1 місяць.

Автори законопроєкту також пояснили, чому пропонують продовжити термін процедури розлучення. Вони вважають, що рішення може бути прийняте на емоціях і в таких випадках потрібно більше часу, щоб усвідомлено ухвалити це рішення.

Наразі цей документ перебуває у профільному Комітеті на ознайомленні. Тому для ухвалення такого рішення народними депутатами ще піде якийсь час. Поки що ці правила не діють.

Варто зазначити, що, за даними Мін’юсту, протягом березня-жовтня 2022 року в Україні було зареєстровано в 3 рази більше шлюбів, ніж розлучень.

Тобто українці, навпаки, вирішили одружуватися під час війни, ніж розлучатися.

Читайте також:  Люди продовжують хворіти: в Італії розповіли про ситуацію з коронавірусом

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.