facebook

Пенсії не буде: Українців попередили про обнулення страхового стажу – за який період

Який страховий стаж можуть не зарахувати?



В Україні вийти на заслужений відпочинок можна лише за наявності потрібного страхового стажу. Однак у деяких українців виникають труднощі з тим, як його підтвердити, передає інформаційний портал “На пенсії”.

Зазначається, що до представників Пенсійного фонду із запитанням звернулася мешканка Одеської області. Жінка зазначила, що три роки працювала кухарем в агрофірмі, яка закрилася ще 20 років тому. При цьому вийшло так, що запис у Трудовій книжці відсутній.

Уже в квітні жінці виконається 60 років, загального стажу буде 30 років – однак якщо три роки з агрофірми не зарахують, то вона не зможе оформити пенсію.

Експерти зазначили, що якщо немає документів, які підтвердять страховий стаж, то можна підтвердити його за допомогою не менше двох свідків, які знали заявника щодо спільної роботи на одному підприємстві. Ці люди повинні мати документи про роботу за час, коли вони підтвердять роботу самого заявника.

“Якщо у трудовій книжці містяться неправильні або неточні записи про періоди роботи, для підтвердження стажу роботи приймаються дані, що містяться в реєстрі застрахованих осіб (після 1998 року), а також довідки, витяги з наказів, відомості про заробітну плату, які містять відомості про періоди роботи”, – пояснили експерти.

Якщо ж підтвердити страховий стаж не вийде, то жінці доведеться виходити на пенсію пізніше: наприклад, вже в 63 роки. Тому українцям варто уважно перевіряти всі записи в Трудовій книжці.

Читайте також:  Посольство Великобританії привітало українців віршем Сосюри

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.