facebook

Війна в Україні: у Раді хочуть посилити покарання військовослужбовцям за непокору в армії

Війна в Україні спонукає владу до зміцнення дисципліни в ЗСУ. У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який посилює покарання за непокору в армії.



Цей законопроект розширює умови застосування статей законів, які передбачають покарання за непокору, невиконання наказу, опір начальнику, а також загрозу або насильство щодо начальника.

Зокрема, стосовно статті 405 (загроза або насильство щодо начальника), то в новому законопроекті передбачено підвищення мінімального строку покарання за загрозу вбивством або заподіяння тілесних ушкоджень, побоїв командиру або начальнику, якщо ці дії були вчинені із застосуванням зброї або в умовах воєнного стану. У нинішній редакції закону за такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Підставою для розробки нового законопроекту, який посилює покарання за непокору в армії, стали рішення, ухвалені судами за аналогічні правопорушення.

Зокрема, автори законопроекту вивчили 188 судових справ, в яких звинувачення було кваліфіковано за частинами 1-4 статті 405 КК.

При цьому засуджено за ч.4 цієї статті (загроза або насильство щодо начальника, вчинені групою осіб, або із застосуванням зброї, або в умовах воєнного стану, або у бойовій обстановці) було лише 18% від загальної чисельності обвинувачених.

Однак суди знаходили можливість ухвалити й цим обвинуваченим м’якіші покарання, ніж передбачається законом. Лише двох осіб засудили із відбуванням реального терміну покарання: на 1 рік та на 5 років. Іншим дали або умовні терміни, або утримання в дисциплінарному батальйоні, або арешт із відбуванням на гауптвахті, або лише штраф.

Тепер автори законопроекту вважають, що потрібно підвищити нижню межу покарання за цією статтею з 5 до 6 років.

Крім того, судам буде заборонено пом’якшувати покарання за такими статтями:

Читайте також:  На пішохідному переході в Крилосі молодого чоловіка машина підняла на капот

Стаття 403 Невиконання наказу начальника
Стаття 405 Загроза або насильство проти начальника
Стаття 407 Самовільний вихід з військової частини або місця служби
Стаття 408 Дезертирство
Стаття 429. Самовільне залишення поля бою чи відмова діяти зброєю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.