facebook

Що робити, якщо повістка прийшла на роботу і чи можна від неї відмовитися

Ми розбиралися, як повинен діяти роботодавець в цій ситуації і чи можна відмовитися від повістки на роботі.



Мобілізація українців через військове вторгнення Росії супроводжується масовою роздачею повісток до військкомату, яку можуть принести навіть за місцем роботи.

Ми розбиралися, як повинен діяти роботодавець в цій ситуації і чи можна відмовитися від повістки на роботі.

Що робити роботодавцю якщо прийшла повістка?
Перш за все, йому необхідно видати наказ про повідомлення призовників і військовозобов’язаних про виклик до військкомату.

Також роботодавцю потрібно довести цей наказ до відома своїх підлеглих, тим самим зі свого боку забезпечивши їх прибуття в ТЦК. Важливо, щоб копія цього наказу повинна бути в триденний термін направлена в ТЦК.

Також на роботодавця покладається обов’язок проконтролювати результати оповіщення та прибуття призовників до військкомату.

“У разі неявки він повинен повідомити військкомату, що його працівник не з’явився в призначений час”, – розповів адвокат Кирило Козак.

Яка відповідальність за відмову від повістки?
Якщо ви відмовилися від повістки з поважної причини, то ніякої відповідальності не передбачено, але якщо ви порушили правила військового обліку, вам можуть виписати штраф у розмірі від 850 до 1700 грн – після того, як буде складено акт і справу передадуть на розгляд керівникам центру комплектування.

Що буде якщо роботодавець не вручить повістку?
Є лише два випадки, коли він може цього не робити:

коли працівник відсутній з поважної причини, наприклад, знаходиться на лікарняному;
коли роботодавець напередодні звільнив працівника. Тоді він повинен звернутися до військкомату і пояснити, що з цієї причини не може вручити документ.
Що робити якщо повістку вручили на роботі?
Ви зобов’язані пройти стандартну процедуру. Після отримання повістки військовозобов’язаний повинен прибути в центр комплектування для уточнення біографічних та облікових відомостей. Далі обов’язково проводиться медичний огляд.

Читайте також:  Неявка до військкомату: адвокат розповів, яке покарання чекає на ухилянтів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.