facebook

Чи зменшать учителям зарплату через скорочення тривалості уроків

У час війни з Росією та блекауту робота вчителів стала для них випробуванням. Хоча й тривалість уроків у багатьох школах через постійні відключення світла скоротили.



Відтак педагоги переживають, чи не зменшуватимуть їм зарплату. Адже вони, окрім уроків, мають ще класне керівництво, перевіряють зошити тощо.

Чи зменшать вчителям зарплату
Так, протягом тижня вчителі здебільшого повинні провести 18 уроків. Окрім викладання, мають ще й класне керівництво, перевіряють зошити, завідують кабінетами. Також повинні проводити виховну, підготовчу ті інші види педагогічної роботи.

У Кодексу законів про працю України зазначено, що вчитель має відпрацювати усі призначені йому уроки і за них отримати відповідну зарплату. Відтак через скорочення тривалості уроку вчителям не мають право “врізати зарплату”.

Все ж, як вказано у листі МОН від 25 квітня 2022 року, директори шкіл можуть зменшити розмір доплат і надбавок за, до прикладу, складність, напруженість, виконання особливо важливої роботи, престижність праці тощо.

Яка зараз зарплата у вчителів
Розмір зарплат педагога залежить від ставки та доплат і надбавок.
Ставка формується на основі єдиної тарифної сітки. Її визначив уряд у 2002 році, інформує НУШ.
Посадовий оклад першого тарифного розряду зараз становить 2 893 гривні.
Вчителі мають від 10 до 14 розрядів, залежно від категорії.

Формула проста: оклад першого розряду множиться на коефіцієнт того розряду, якому відповідає кваліфікаційна категорія.
Наприклад, вчитель другої категорії має 12 розряд з коефіцієнтом 2,12. Відповідно, 2893 × 2,12 ≈ 6133 грн – це базовий посадовий оклад вчителя другої категорії. Ще + 10% відповідно до Постанови КМУ №22 і матимемо 6 746 гривень.

 

Читайте також:  Хто має замінити відсутнього вчителя і яким чином відбуватиметься оплата. Роз'яснення омбудсмена

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.