facebook

Ліки не продадуть навіть із рецептом: Для аптек змінюють правила

Що треба знати?



В Україні розширюють електронний рецепт на ліки.
Йдеться про ліки, які є дуже дієвими при деяких захворюваннях, проте можуть нести сильні ризики при неправильному використанні. В таких випадках потрібні рецепти для придбання препарату. Щоб спростити цей процес – у МОЗ запровадили електронний варіант такого документу.

Відомо, що ця система буде впроваджуватися поступово. Планувався старт напочатку весни 2023 року. Якщо ж в медичному закладі немає світла або зв’язку, то лікарі зможуть скористатися рецептом в паперовій формі.

Заступник Міністра охорони здоровʼя з цифрової трансформації Марія Карчевич зазначила, що така новація дозволить підсилити контроль за їх відпуском. Таким чином громадяни не зможуть купувати такі препарати самостійно – це буде лише з наглядом лікаря.

Електронний рецепт буде стосуватися зареєстрованих в Україні медичних препаратів, які підлягають рецепту і пацієнт купує їх самостійно. Наприклад, зокрема це й антибіотики, препарати для лікування артеріального тиску тощо.

При цьому електронний рецепт можна буде отримати навіть в тому випадку, якщо немає декларації з лікарем. Виписати такий документ зможуть всі лікарі: для цього необов’язково мати спеціальний договір з Національною службою здоров’я.

“Для того, щоб отримати рецепт на рецептурні ліки необхідно звернутися на прийом до лікаря, який лікує пацієнта. Під час огляду лікар, за потреби, зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя та сформує електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків”, – пояснили представники уряду.

Якщо ж лікування тривале, то електронний рецепт можна буде продовжити навіть дистанційно. Це дуже спростить процес, адже українцям не буде потрібно обов’язково заради одного папірця відвідувати лікаря.

Читайте також:  Онкохвора Алла Мазур викрила правду про свій стан, рано опускати руки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.