facebook

Українці можуть вийти на пенсію достроково: п’ять основних умов

Більшість українців виходять на пенсію, досягаючи пенсійного віку, однак є умови, за яких не обов’язково чекати 60-річчя, і можна почати отримувати пенсію раніше. У Пенсійному фонді нагадали громадянам, у яких випадках це можливо.



У лютому 2022 року в Україні було ухвалено закон, який повертає право громадян на достроковий вихід на пенсію за віком, і з 30 квітня 2022 року деякі українці виходять на пенсію за віком достроково. Однак, щоб скористатися цим правом, потрібно підпадати під одну з умов.

На день звільнення з роботи людині має залишатись не більше півтора року до досягнення пенсійного віку. Нагадаємо, що для жінок та чоловіків пенсійний вік становить зараз 60 років, і з кожним роком він зростає на 0,5 роки.
Обов’язковою умовою призначення дострокової пенсії за віком є мінімальний страховий стаж. Для чоловіків це 35 років, для жінок – 30 років.
Звільнення має відбуватися з ініціативи роботодавця, виходячи з змін умов праці.
Дана можливість передбачена для осіб, трудовий договір з якими розірваний у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скорочення чисельності чи штату працівників.
Потрібно бути зареєстрованим у державній службі зайнятості, при цьому повинна бути придатна для особи робота. Зверніть увагу, що без необхідності реєстрації у державній службі зайнятості право дострокового виходу на пенсію надано особам, звільненим з ініціативи роботодавця з невідповідності працівника посади за станом здоров’я.

Майбутнім пенсіонерам варто враховувати один важливий нюанс, що якщо вони працюватимуть у період досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Читайте також:  Військовим в Україні підвищать пенсії і виплатять надбавку: скільки і коли

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.