facebook

Скільки дають грошей за декретну відпустку: як держава допомагає матерям

Незважаючи на війну, українці надовго не відкладають питання дітонародження. Главред розбирався в проблемі “Скільки дають грошей за декретну відпустку?”.



З таким галопуючому рівнем цін в Україні (і курсом гривні до долара) ніхто, думається не буде сперечатися, що декретну відпустку і належні до нього виплати – підмога для сім’ї (особливо молодий) вельми помітне.

Скільки буде материнський капітал у 2023 році
З 1 січня нинішнього року після народження першого дитя сім’я з державного бюджету 50 тисяч грн. Після народження другого — 100 тисяч грн, третього – 150 тисяч грн.

Крім того, у 2023 році підняли суму одноразової виплати після народження дитини:

на першого – 15 тисяч грн;
на другого – 30 тисяч грн;
на третього і кожного наступного – 45 тисяч грн.
Решта грошей будуть виплачуватися частинами протягом трьох років.

Як самій порахувати собі розрахувати декретні виплати
Відповідь проста. Потрібно всього взяти свою середню зарплату за одну добу. А потім перемножити на число діб декретної відпустки.

Далі такий показник визначається наступним чином – береться дохід. А потім вже на нього нараховується єдиний соціальний внесок (дохід за рік, який передував відпустці, потрібно поділити на 365 діб).

Але потрібно пам’ятати, що якщо ви взялися рахувати свій середній дохід, то в рахунок не йдуть періоди, коли ви перебували на лікарняних, йшли у відпустку за власний рахунок, ну і, власне, якщо були в попередні роки у відпустці по догляду за дітьми.

Як кажуть експерти, Якщо в розрахунковий період жінка не працювала, або (на горі роботодавцям) йде в декрет в перший день роботу, то середньоденну заробітну плату їй потрібно розраховувати, виходячи із зарплати.

Читайте також:  У Львові двоє дітей перебувають у церебральній комі через ускладнення від кору

Скільки платять декретних в Україні безробітним 2023
Жінки, які не оформлені в українській системі державного соцстраху, згідно із законодавством, не позбавлені права отримати декретні гроші.

Офіційно ж не працюючим жінкам рівень виплат декретних грошей також встановлений на рівні чверті прожиткового мінімуму (в розрахунку на один місяць).

Далі розрахунок простий – в нинішньому році прожитковий мінімум в розрахунку на місяць становить 2589 гривень. Виходить, що розмір декретних виплат для непрацюючих жінок на місяць буде на рівні 647 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.