facebook

Стало відомо, коли Україна повернеться до довоєнного курсу долара

Незважаючи на складну ситуацію в економічному секторі України, Нацбанку поки що вдається утримувати курс долара. Нині він майже не росте.



На думку експертів, передумов для різкого стрибка вартості іноземної валюти на даний момент немає. Проте з початку війни навіть фіксований курс від НБУ виріс на чверть, і багатьох українців цікавить, чи повернеться він після війни до колишніх цифр, коли долар був по 28-29 гривень.

Голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев дав прогноз, коли повернеться довоєнний курс валюти. Про прогнози “погоди” на валютному ринку пише видання Українські новини.

За 2022 темп інфляції склав 26%. Данило Гетманцев зазначив, що цей показник є меншим за прогнозований, і відповідно, його можна вважати цілком прийнятним. Аналогічне зростання інфляції минулого року зафіксовано й у деяких країнах Європи, де немає війни.

“Зафіксувавши курс на початку війни, ми мінімізували розвиток девальваційно-інфляційної спіралі. За підсумками першого військового року ми зберегли відносну макрофінансову стабільність, яка забезпечується адекватними золотовалютними резервами Нацбанку та великою допомогою наших партнерів”, — повідомив голова парламентського комітету.

За словами Данила Гетманцева, війна, безумовно, і надалі несприятливо впливатиме на фінансову стабільність країни. У ситуації, що склалася, все залежить від допомоги міжнародних партнерів. Якщо вони зможуть надавати своєчасну і достатню фінансову допомогу Україні, то курс долара вдасться утримувати на поточних позиціях. Однак необхідно розуміти, що передумов для зниження вартості валюти також немає.

“Я не бачу підстав для суттєвого просідання курсу, але й не бачу підстав для того, щоби курс повернувся на довоєнний рівень. Такого не буде”, – резюмував народний депутат.

Читайте також:  В Україні скасують фіксований курс долара — подробиці від НБУ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.