facebook

Відійшов у засвіти видатний прикарпатець Дмитро Павличко

У віці 93 років у неділю ввечері, 29 січня, помер український поет, громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко.

Про смерть Павличка повідомив Михайло Сидоржевський у своєму Facebook.

Він уточнив, що скорботну звістку підтвердив Богдан Горинь із посиланням на дочку письменника.

Дмитро Павличко — поет, перекладач, літературний критик, публіцист, одним із найвідоміших представників української літератури 1960-х.

Дмитро Павличко народився 28 вересня 1929 року на Прикарпатті в селі Стопчатів в селянській багатодітній родині. Спочатку навчався у польськомовній школі в Яблунові, згодом – в Коломийській гімназії та у Яблунівській середній школі.

Серед його творів — слова пісні Два кольори. У 1977 році він став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка. У 2004-му Павличку присвоїли звання Героя України. Він кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV, V ступеня, ордена За заслуги III ступеня та ордена Свободи.

Наприкінці 1980-х він очолив Товариство української мови, а також був одним із ініціаторів створення Народного руху України — політичної партії, яка боролася за незалежність України та її виходу із Радянського Союзу. У 1990—1994, 1998—1999, 2005−2006 роках був народним депутатом.

Читайте також:  Плачуть двоє діток: у жахливій аварії на Львівщині розбилися чоловік та жінка, деталі і фото

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.