facebook

Виплати за лікарняними по вагітності та пологах: скільки платять та коли надаються кошти у 2023-му

Українки при виході у відпустку по вагітності та пологах отримують допомогу від держави. Підставою для її призначення є листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку.

Виплати за лікарняними по вагітності та пологах в Україні


Лікарняний, зазвичай, видається з 30 тижня вагітності жінки. При цьому громадянки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи мають змогу піти в декрет з 27 тижня вагітності, про це повідомляється на сайті Пенсійного фонду України.

Відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки;
180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Який розмір допомоги?

Допомога по вагітності та пологах надається у розмірі, який компенсує 100% середньої зарплати. Розмір допомоги за один день декретної відпустки обчислюється шляхом ділення заробітку за останній рік, що передують місяцю настання страхового випадку, на кількість календарних днів перебування в трудових відносинах.

У свою чергу розмір виплат жінок-підприємниць залежить від величини єдиного соціального внеску, який вони сплачували протягом останнього року.

Важливий момент: у розрахунковому періоді (12 місяців) не враховуються календарні дні, які не відпрацьовані з поважних причин, мова йдеться про:

тимчасова непрацездатність;
відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
відпустка без збереження зарплати;
призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ проти України.
Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплатні, встановленої на час настання страхового випадку.

Читайте також:  Уряд виплатить карантинні 8 тисяч ФОПам, які не отримали їх навесні

Наразі максимальний розмір допомоги для працюючих жінок становить 100,5 тис. грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний – 6,7 тис. грн.

Скільки часу потрібно на розгляд документів?

Документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються не пізніше трьох робочих днів з дня їх надходження (через 7 днів після відкриття лікарняного). Як і інші лікарняні, “декретні” виплачуються роботодавцями працюючим жінкам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.