facebook

Обрізання Господнє 2023 року: що це за свято, традиції та сильна молитва

14 січня віряни святкують велике свято — Обрізання Господнє. Що воно означає і які традиції існують — читайте в матеріалі ТСН.ua.



За місцевими традиціями у дитячому віці Ісусу Христу провели обрізання крайньої плоті. В ті часи процедура вважалася прообразом хрещення, щоб дитину прийняли в християнство. На честь цієї події щороку 14 січня віряни святкують свято Обрізання Господнє. А ще на 14 січня випадає вшанування пам’яті святого Василя, цей день в народі часто називають Старий Новий рік.

Що це за свято Обрізання Господнє
Через тиждень після народження Христу зробили обрізання крайньої плоті, яке тоді робили всім немовлятам чоловічої статі. Цей обряд в ті часи означав приналежність до народу, який був обраний Богом.

Обрізання було дуже поширеним обрядом у ранніх християн, але в наші дні він практикується рідко. Зараз його замінили “духовним обрізанням”, тобто проведенням процедури хрещення та дотримання постів. В наш час обрізання залишилося лише у мусульман та іудеїв.

Також саме цього дня Христу дали ім’я і вперше прилюдно назвали Ісусом. Хоча Ангел Господень казав Святому Сімейству, що в них народиться син на ім’я Ісус, але це пророцтво було таємницею. Саме тому 14 січня ще називають днем імені Христового та днем Ісусової молитви.

В чому суть свята
Обрізання Ісуса Христа несе у собі глибокий метафоричний сенс. Це обряд, який показує важливість смиренності людини перед Богом, а також дотримання всіх заповідей, які залишив нам Господь.

У стародавніх християн обрізання такод означало “видалення” гріхів. Хоча Ісус і був безгрішним, адже він був Сином Божим, та не потребував цього обряду, його приклад показав всім вірянам, як важливо змиритися, дотримуватися законів Господа.

Читайте також:  Другий Святвечір: традиції, заборони і прикмети

Традиції святкування Обрізання Господнього
Обрізання Господнє збігається зі святкуванням Старого Нового року або святого Василя. Тому традиції цих свят сильно змішалися. 14 січня здавна наші предки накривають “Щедру кутю” — святковий стіл з великою кількістю страв. На відміну від “Багатої куті”, яка накривається 6 січня, всі страви цього дня непісні. Особливо часто готують свинину, а “королем” свята по селах буває запечене порося.

Хлопчики та чоловіки зранку йдуть посівати і бажати господарям багатого року. Дівчатам ходити посівати заборонено, тому вони здавна збиралися разом, щоб повеселитися та поворожити. Хоча Церква і забороняє ворожити, однак в багатьох регіонах України язичницькі традиції поєдналися з релігійними з приходом християнства.

Віряни обов’язково відвідують храм, де проводиться святкова служба Божа.

Що не можна робити
Не давайті нічого в борг, тому що тоді весь рік в боргах проживете. Кредити також краще не оформляти.
Цього дня заборонено фізично працювати і займатися домашніми справами.
Церква рекомендує забути про сварки.
Погана прикмета відмовити цього дня в допомозі тим, хто її потребує.
А ще не варто виносити з будинку сміття.
Сильна молитва на свято Обрізання Господнє
“Ісусова молитва” вважається улюбленою серед православних ченців. У монастирях її називають також найсильнішою і часто порівнюють з молитвою “Отче Наш”.

Звучить “Ісусова молитва” дуже просто:

“Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас. Амінь”.

Читати ці слова можна стільки разів, скільки бажає ваше серце.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.