facebook

Вже з наступного понеділка починається обмін старих лампочок на енергоощадні

Вже з наступного понеділка, 16 січня, в Україні стартує обмін старих лампочок на енергоощадні. Старі лампочки розжарювання обмінюватимуть на нові LED-лампи. Влада підрахувала, що така проста заміна лампочок дозволить заощадити в масштабах країни до 1,5 ГВт електроенергії, що рівнозначно вивільненню близько півтора атомних енергоблоків.



Про початок обміну лампочок повідомив на засіданні уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

З понеділка обмін лампочок відбуватиметься в режимі бета-тестування. Щоб відпрацювати процес, спочатку обмінюватимуть лише в шести областях України. Таким чином планують обміняти до пів мільйона лампочок. Далі, коли механізм уже буде віпрацьовано, обмін старих лампочок почнеться на всій підконтрольній території України.

“На першому етапі плануємо замінити до 500 тис. ламп у шести регіонах України. Після цього, орієнтовно за два тижні, проєкт запуститься у звичайному режимі по всій території України”, – повідомив прем’єр.

30 мільйонів енергоощадних світлодіодних лампочок для України закупить Єврокомісія. І ще 5 мільйонів додасть від себе Франція.

Як відбуватиметься процес обміну?
Алгоритм доволі простий. Для того, щоб стати учасником цієї програми, слід, насамперед, подати заявку через “Дію”. Згодом вам залишиться лише прихопити з собою 5 морально застарілих лампочок розжарювання і прийти до найближчого відділення Укрпошти, аби там їх обміняти на нові енергоощадні LED-лампи.

Учасником програми може стати будь-який повнолітній українець. І звісно, лише один раз.

Які вузькі місця у цій програмі можна зауважити ще до бета-тестування?
По-перше, попри всю багатофункціональність “Дії”, нею користуються ще далеко не всі українці. Особливо мало її користувачів серед літніх людей. А вони-то якраз найбільше потребують такого обміну, адже навіть покупка однієї світлодіодної лампочки – це вже неабияке навантаження на їхню пенсію. Навіть більше, далеко не всі пенсіонери мають у своєму розпорядженні комп’ютери або смартфони, щоби скористатися сервісом електронних послуг.

Читайте також:  Мурашки шкірою: останні фото фотографів за мить до своєї смерті

По-друге, є проблема з матеріалом на обмін. Ті, хто вже давно користується LED-лампами, навряд чи колекціонують удома старі лампочки розжарювання. Отже, щоби здійснити обмін, треба спочатку кожному українцеві обзавестись п’ятьма лампочками розжарювання, тобто їх купити. Так, вони значно дешевші за світлодіодні, і в будь-якому випадку людям буде це вигідно.

Але в масштабах країни це буде велетенський виторг на продажу старих ламп. До речі, цікаво було б знати, хто в Україні виробляє такі лампочки? У будь-якому випадку, бенефіціари матимуть не кепський підйом на такому ґешефті. Втім, якщо це державне підприємство, то дохід піде державі, і це вже непогано.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.