facebook

Відключення електроенергії в Україні: всі блоки АЕС працюють на максимумі, які графіки діють

В Україні поліпшилась ситуація в енергосистемі, проте дефіцит все ще залишається на високому рівні. Причина – зупинка деяких блоків електростанцій через обстріл газової інфраструктури на сході країни. При цьому всі 9 блоків АЕС на підконтрольній території продовжують роботу.

У столиці зберігається дефіцит електроенергії


Як повідомили в “Укренерго”, в країні вже 4 день поспіль у нічний час не застосовуються обмеження. Щоправда, досягти цього вдалося “завдяки теплій погоді”.

“Однак у результаті наявної потужності в системі недостатньо, щоб задовольнити всі потреби споживачів у країні. У зв’язку з цим усім областям доведені ліміти споживання, перевищення яких призводить до необхідності застосування аварійних відключень”, – підкреслили в компанії.

При цьому в “Енергоатомі” спростували інформацію ряду ЗМІ про нібито зупинення енергоблоків атомних електростанцій. “Сьогодні, як і раніше, всі 9 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній наявній потужності”, – заявили в компанії.

Як заявив заступник голови МВС Євген Єнін в ефірі телемарафону, загалом в Україні вражено понад 700 об’єктів критичної інфраструктури. Йдеться про газопроводи, електропідстанції, мости тощо.

Яка ситуація у регіонах

У Києві застосовують екстрені відключення. Також вони зачіпають Київську область.

У ДТЕК Одеські електромережі повідомили про дію стабілізаційних графіків (вони складаються з трьох кольорів: “світло є”, “світла немає”, “можливе відключення”).

Вінницяобленерго оновила стабілізаційні графіки вимкнення світла:

1 черга, години знеструмлення: 08:00-12:00, 14:00-18:00, 20:00-00:00;
2 черга, години знеструмлення: 07:00-08:00, 10:00-14:00, 16:00-20:00, 22:00-00:00;
3 черга, години знеструмлення: 07:00-10:00, 12:00-16:00, 18:00-22:00.
У Чернігівській області обленерго дотримується планових відключень світла у форматі “три за шість”. Регіон поділено на три групи, що відповідають кольору – жовтий, синій та зелений. На Миколаївщині діють графіки відключень. При цьому графіки планових відключень у Миколаєві чітко дотримуються.

Читайте також:  У Долинському районі реалізовують проект «Світле село»

У Полтавській області планують дотримуватись графіка відключень. “На 28 грудня НЕК “Укренерго” довело до відома населення ліміт за потужністю у Полтавській області: з 00:00 до 7:00 – не встановлено і з 7:00 до 24:00 – 487 МВт. Для порівняння. 26 грудня 2021 року максимальна потужність становила 893 МВт”, – повідомили у компанії “Полтаваобленерго”.

“Йде процес відновлення інфраструктури, зростає кількість споживачів, яким хоча б частково відновлено споживання. Діє відпрацьований алгоритм пріоритетності загоєння споживачів. На першому місці – критична інфраструктура, на другому – ВПК, на третьому – важливі виробництва, на четвертому – житловий фонд”, – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Як користуватись технікою під час відключень

Після відновлення подачі струму почастішали випадки стрибків напруги. Як результат, навіть якщо техніка миттєво не виходить з ладу, вона псується значно швидше.

Як розповів інженер-електрик Віталій Чех, найскладніша ситуація – у старому житловому фонді (хрущовках), там найчастіше немає щитків усередині квартир, а у під’їзних – “повний безлад”. Контакти не затягнуті, підключення відбувається хаотично та напряму.

“У під’їздах усередині щитків часто повний безлад. Потрібно викликати будь-якого електрика, від’єднувати будинок від мережі та встановлювати реле напруги”, – розповідає Чех. Таке реле коштуватиме лише 800-1500 грн (залежно від виробника), але здатне захистити техніку на десятки тисяч гривень.

Якщо щиток усередині квартири, то реле можна встановити індивідуально (як і стабілізатор напруги). Принцип роботи реле допомагає у разі різкого падіння чи зростання напруги відключати подання струму до стабілізації. Техніка не отримує “шкідливого” струму.

Що необхідно робити:

Від’єднувати всі електроприлади з мережі. Під час відключення електроенергії це обов’язково, оскільки після подання струму можуть бути перепади напруги. Але якщо у вас не відключали світло, варто від’єднувати всі прилади від мережі. Справа у тому, що навіть у режимі очікування вони використовують електроенергію.

Читайте також:  Фірма "ПБС" розпочала ремонт дороги Стрий – Івано-Франківськ. ФОТО

Вмикати електроприлади по черзі. Якщо у вас не було електроенергії, а після її подання ви одночасно почали використовувати і телевізор, і комп’ютер, і пральну машину, це створює великий стрибок напруги. Тому краще чекати появи світла з увімкненим освітленням у тій кімнаті, де ви перебуваєте. Тільки за пів години можна поступово і по черзі використовувати електроприлади, які вам потрібні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.