facebook

Уряд повідомив про скорочення зарплат бюджетникам: на скільки зменшаться доходи

У наступному році в Україні очікується посилення фіскальної політики з боку держави, а відтак збільшення податкових надходжень. Водночас із цим будуть скорочувати бюджетні видатки. Зокрема, видатки на зарплати бюджетникам будуть зменшені більш ніж на чверть.



Про це стало відомо з тексту Меморандуму про економічну та фінансову політику, який підписали з МВФ перші особи нашої держави. Зокрема, серед підписантів – президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний.

Нагадаємо, що МВФ не дав Україні згоди на чергову позику, як розраховувала українська влада. Як і будь-який кредитор, що дає гроші в борг, МВФ хоче бути впевненим, що позичальник зможе їх віддати. Наразі ж, у Міжнародного валютного фонду виникли сумніви щодо подальшої платоспроможності України. Через це МВФ грошей не дав, але й дверей перед українцями не зачинив. Натомість кредитори запропонували нашій владі виконати умови Моніторингової програми, запропонованої МВФ. Програма розрахована на 4 місяці. І якщо МВФ побачить, що вона виконана або виконується, тоді можна буде розраховувати на черговий кредит від нього.

Основна умова – скорочення розриву між бюджетними видатками і доходами. Адже не секрет, що нині доходів українського бюджету вистачає лише на армію. Усе решта фінансується за рахунок зовнішніх надходжень – кредитів і фінансових грантів. Отже МВФ поставив перед українською владою дві вимоги: збільшити власні бюджетні надходження і скоротити бюджетні видатки. В рамках цього зобов’язання українська влада прийняла рішення щодо скорочення зарплат бюджетникам.

Як відбуватиметься скорочення зарплат бюджетникам?
Загалом скорочення зарплатного фонду бюджетників становитиме 27%. Частину цієї економії мають намір досягнути за рахунок скорочення номінальних зарплат громадян, які працюють у бюджетному секторі. Ще частину видатків вдасться зменшити за рахунок скорочення чисельності працівників бюджетного сектора, тобто за рахунок звільнення людей.

Читайте також:  Голова Івано-Франківської облради каже, що заробляє 12 тисяч гривень на місяць

“З огляду на обмеження, які постають перед нами, ухвалено непросте політичне рішення – зменшити видатки на оплату праці працівників бюджетного сектору на 27 відсотків у номінальному виразі порівняно з 2022 роком як шляхом зменшення заробітної плати окремим категоріям працівників, так і через обмеження загальної чисельності працівників”, – йдеться у тексті Меморандуму.

Крім того, уряд також зобов’язався заморозити розміри соціальних виплат. Щоправда, індексацію пенсій усе ж обіцяють провести, але тільки на 5%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.