facebook

Аргентина – переможець ЧС-2022 з футболу: результат фіналу з Францією

Третій титул чемпіонів світу в історії “Альбілесте”.




Argentina’s Lionel Messi celebrates after scoring his side’s third goal during the World Cup final soccer match between Argentina and France at the Lusail Stadium in Lusail, Qatar, Sunday, Dec. 18, 2022. (AP Photo/Martin Meissner)

Збірна Аргентини стала чемпіоном світу з футболу. У фінальному матчі команда Ліонеля Скалоні здолала переможців попереднього Мундіалю, збірну Франції.

На шляху до фіналу “Альбіселесте” на старті плей-оф здолали Австралію (2:1), після чого були близькими до того, аби залишити турнір за підсумками зустрічі з Нідерландами, доля якої вирішувалася в напруженій серії пенальті.

Натомість у півфіналі аргентинці не зустрічі значного спротиву від віцечемпіонів ЧС-2018 хорватів. Поєдинок закінчився за рахунку 3:0 на користь підопічних Скалоні та дозволив Аргентині вдруге за вісім років дістатися фіналу світової першості.

Команда Дідьє Дешама в матчах навиліт залишила поза турніром Польщу (3:1), Англію (2:1), а у півфіналі відсвяткувала переконливу перемогою над головною сенсацією турніру, збірною Марокко (2:0).

Аргентина та Франція зустрічалися на другому чемпіонаті світу поспіль. У 2018 році в Росії саме французи зупинили поступ Аргентини, в 1/8 фіналу здобувши драматичну перемогу з рахунком 4:3.

Як пройшов матч Аргентина – Франція
Свій шостий гол на турнірі Ліонель Мессі провів уже на 23-й хвилині. Лідер аргентинців відзначився з пенальті, який польський арбітр Шимон Марциняк призначив за суперечливий фол Усмана Дембеле на Ангелі Ді Марії у карній зоні французів.

Ще за 12 хвилин південноамериканці розвинули швидку контратаку. Результатом гострого випаду став гол Ді Марії, якого на ударну позицію результативною передачею виводив Алексіс Макаллістер.

Віддавши супернику тотальну ініціативу в стартовій 45-хвилинці, підопічні Дідьє Дешама вирівняли гру після перерви. Конкретні результати Франція почала отримувати за 10 хвилин до закінчення основного часу, коли Ніколас Отаменді був змушений фолити на Рандалі Коло Муані у власному штрафному майданчику.

До позначки підійшов Кіліан Мбаппе, що переграв Еміліано Мартінеса та забив свій шостий гол на поточному турнірі – 1:2!

Фактор Мбаппе знову дався взнаки лише за хвилину. “Десятка” французів на підступах штрафного обігрався з Маркусом Тюрамом, після чого завдав потужного удару низом. Мартінес був близьким до сейву, але м’яч пройшов поблизу голкіпера – 2:2!

Вже в екстратаймі матчу своє слово знову сказав Ліонелем Мессі. Лідер аргентинців у другому екстратаймі добивав м’яча після сейву Уґо Льоріса, влучивши у воротах у захисника Дайо Упамекано. В епізоді м’яч перетнув лінію воріт, знову вивівши підопічних Скалоні уперед – 3:2!

Маючи обмаль часу до закінчення екстратайму, Франція встигла відігратися вдруге. Удар Мбаппе з лінії штрафного рукою перервав Гонсало Монтьєль – пенальті! Кіліан самостійно виконував удар та оформив хеттрик, розвівши м’яча та Мартінеса по різних кутах – 3:3.

Не визначивши переможця в наддраматичному екстратаймі, команди відклали визначення переможця до серії пенальті. Свої удари з 11 метрів у французів не реалізували Кінґслі Коман та Орельєн Тчуамені. Натомість у Аргентини точними були Мессі, Дібала, Паредес та Монтієль, підбивши підсумок усього турніру: аргентинці – чемпіони світу 2022 року!

ЧС-2022. Фінал
Аргентина – Франція 3:3 (пен. 4:2)

Голи: Мессі, 23 (пен.), Ді Марія, 36, Мессі, 109 – Мбаппе, 80 (пен.), 81, 118 (пен.)

Що відомо
Для Аргентини титул чемпіонів світу став першим за 36 років. До турніру в Катарі востаннє “Альбіселесте” ставали найсильнішою командою планети ще у 1986-му.
Франція втратила нагоду стати лише третьою командою в історії, що перемагала на двох чемпіонатах світу поспіль. Це вдавалося тільки Італії (1934-1938) та Бразилії (1958-1962).
Раніше на ЧС-2022 в Катарі розіграли перший комплект нагород. “Бронзу” першості здобула збірна Хорватії, що в матчі за третє місце перемогла Марокко – 2:1.

Читайте також:  Олександр Кучер не зіграє за збірну України у матчі з Грузією

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.