facebook

Європі не вистачить газу для наступного опалювального сезону: став відомий розмір дефіциту

Вже наступної зими Європа, ймовірно, зіткнеться із жорстким дефіцитом природного газу. Країнам ЄС може не вистачити для проходження опалювального сезону близько 30 мільярдів кубометрів. Газ у Європі стане великим дефіцитом. Це станеться, якщо РФ і надалі скорочуватиме постачання блакитного палива до Європи.



І це – не елемент російської пропаганди, а заява президента Єврокомісії (ЄК) Урсули фон дер Ляйєн. Окрім єврочиновниці, аналогічну оцінку ситуації з газом дало і Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

“Незважаючи на вжиті нами заходи, ми все одно можемо зіткнутися з нестачею до 30 млрд. кубометрів газу наступного року”, – заявила Урсула фон дер Ляйєн.

При цьому в МЕА дають скромнішу цифру очікуваного дефіциту – 27 млрд кубометрів, однак і вона виглядає гнітюче.

“Це серйозний виклик”, – каже виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль.

Такий дефіцит газу прогнозують наступного опалювального сезону, тобто на зиму 2023-2024 років. При цьому на нинішню зиму Європі газу вистачить, вона запасла його достатньо. Це вдалося зробити завдяки своєчасним екстреним заходам, вжитим урядами країн Євросоюзу, каже Фатіх Біроль. Якби ці заходи не було вжито, то дефіцит газу досяг би 60 млрд кубометрів.

“Незважаючи на те, що Росія скоротила постачання газу цього року, Європа запобігла гострому дефіциту і почала зиму з переповненими резервуарами для зберігання газу – частково завдяки надзвичайним заходам ЄС щодо заповнення сховищ, а також завдяки щасливому випадку з теплою погодою і високими цінами на газ , які знизили попит на паливо”, – зазначили у медіа-агентстві Reuters.

Читайте також:  «Захід-2021»: Росія і Білорусь тренуються воювати з НАТО

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.