facebook

Українці у Польщі надають житло новим біженцям за 40 злотих на день: як отримати компенсацію

Не лише поляки, а й громадяни України, які мають своє житло в Польщі, або які орендують апартаменти, можуть прийняти у себе своїх співвітчизників та отримати компенсацію від держави за програмою “40+”.



Ця програма була запроваджена польським урядом на початку війни, щоб підтримати українських біженців, і діє досі, щоправда, бажаючих взяти в ній участь дедалі менше.

За умовами програми, ті, хто надає українцям житло з харчуванням, отримують 40 злотих на добу за особу незалежно від віку. Таким чином, за сім’ю із 3 осіб – наприклад, жінки з двома дітьми – власник житла отримає 3600 злотих на місяць (приблизно 30 тисяч гривень).

Гроші виплачуються протягом 120 днів із дня перетину біженцями кордону. Якщо українці залишаються у Польщі й надалі, то держава продовжує виплачувати по 40 злотих лише за малозахищені категорії – наприклад, людей пенсійного віку чи матерів із малолітніми дітьми.

На сьогоднішній день власники житла стали надавати притулок меншій кількості людей під одним дахом. Якщо раніше поляки готові були прийняти до себе по 5-6 українців, то зараз найчастіше – лише по 1-2 особи. Також поляки скаржилися, що компенсації їм виплачували із затримкою.

Громадяни України, які вже стали на ноги у Польщі та орендують житло, можуть надавати житло іншим українцям, у тому числі своїм родичам, та протягом 120 днів отримувати за них по 40 злотих на добу.

Цієї зими в Польщі очікується збільшення кількості українських біженців. Президент Польщі Анджей Дуда звернувся до парламенту ЄС за матеріальною допомогою у зв’язку з напливом біженців та необхідністю фінансово їм допомагати.

Читайте також:  Найкумедніше ДТП року: під Франківськом неуважний водій знайшов свій фургон під мостом (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.