facebook

Рада ЄС погодила допомогу Україні на 18 мільярдів євро

Рада Європейського Союзу 10 грудня погодила надання Україні допомоги на суму у 18 мільярдів євро протягом 2023 року.



Про це повідомляється на сайті установи.

“Рада досягла угоди щодо пакета законодавчих актів, який дозволить ЄС надавати фінансову допомогу Україні протягом 2023 року у розмірі 18 мільярдів євро. Пропозиція була прийнята Радою сьогодні в письмовій формі та буде подана до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня” — йдеться у повідомленні.

Збинек Станюра, міністр фінансів Чехії, яка нині головує у ЄС, наголосив, що блок продовжить підтримувати Україну.

“Україна може розраховувати на ЄС Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі й фінансово, стільки, скільки потрібно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом усього 2023 року”, — зауважив посадовець.

Як зазначається, пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума кредиту, який буде наданий Україні 2023 року, становитиме 18 мільярдів євро, кредити матимуть 10-річний пільговий період. При цьому держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх призначених доходів. Гарантії щодо цього запозичення будуть надані або з бюджету ЄС. або державами-членами

Метою фінансової підтримки є надання короткострокової фінансової допомоги, фінансування невідкладних потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки для сталого повоєнного відновлення з метою підтримки України на її шляху до європейської інтеграції, додали в Раді ЄС.

Що відомо

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 21 жовтня повідомила, що Україна до кінця року отримає від ЄС 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги. Протягом 2023 року Євросоюз готовий виділити 18 мільярдів євро.
Вона додала, що для України дуже важливо мати передбачуваний і стабільний потік доходів. Йдеться від 3 до 4 мільярдів євро на місяць. І ці 3-4 мільярди євро мають бути профінансовані Європейським Союзом, американськими партнерами та фінансовими установами, додала фон дер Ляєн. Близько 1,5 млрд євро на місяць для України фінансуватиме Європейський Союз.
8 листопада стало відомо, що перша виплата, передбачена пакетом макрофінансової допомоги, має надійти Україні у січні.
24 листопада Європарламент затвердив виділення 18 мільярдів євро для України, повідомила його президентка Роберта Мецола.
Угорщина надасть 187 мільйонів євро фінансової допомоги Україні як свій внесок у запланований пакет підтримки ЄС на суму до 18 мільярдів євро у 2023 році. Уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана заявив, що він готовий внести свою частку підтримки Україні, але хотів би платити її на двосторонній основі, а не через спільні позики ЄС.
6 грудня повідомлялось, що Рада ЄС не змогла ухвалити пакет документів для надання Україні 18 мільярдів євро допомоги.

Читайте також:  ЄС знімає санкції проти Януковича у березні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.