facebook

Українці отримають по 1800 грн на оплату комуналки: куди звертатися за виплатами

Українці можуть отримати компенсацію на оплату комунальних послуг у вигляді субсидій. З 1 грудня 2022 року українці можуть звертатися за субсидією не лише до ЦНАПів та місцевих органів влади, а й до відділень Пенсійного Фонду.



Для отримання субсидії новим заявникам слід подати до 15 грудня заяву та декларацію. Середній розмір виплат цього опалювального сезону становитиме близько 1800 грн на місяць.

У разі наявності боргів за житлово-комунальні послуги субсидія домогосподарству не призначається. Отримати держдопомогу на оплату ЖКП або її автоматичне перепризначення можна за повного погашення боргу або уклавши договір про його реструктуризацію.

За словами заступника міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка, субсидії мають стимулювати платіжну дисципліну. Якщо українець не сплачує за комунальні послуги, тобто має борги, і при цьому отримував раніше субсидію, то з грудня 2023 року для отримання допомоги від держави споживач повинен спочатку погасити борги, або укласти договір реструктуризації з урахуванням розміру отримуваних доходів.

Субсидію призначають залежно від складу домогосподарства, і навіть доходів його членів. Якщо субсидію на оплату комуналки просять власники житла, то беруть до уваги всіх людей, які зареєстровані у цьому домогосподарстві. Якщо ж субсидії потребують орендарі або ВПО, то вважають осіб, які фактично проживають у квартирі чи будинку.

Формула розрахунку субсидії

Середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих у приміщенні осіб та визначається середньомісячний дохід на одну особу. У свою чергу, дохід ділиться на прожитковий мінімум (з 1 грудня 2022 р. – 2589 грн), ділиться на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15%.

Читайте також:  Прохання максимально поширювати! Ну от і все! Українців закликають не платити за комуналку і ось чому!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.