facebook

В Україні з 1 грудня підвищили мінімальний розмір зарплат, аліментів та соціальних виплат: названо нові суми

В Україні з 1 грудня підвищили прожитковий мінімум. Стало відомо, як змінилися мінімальні розміри зарплат, аліментів та соціальних виплат.



Першого дня зими прожитковий мінімум працездатних повнолітніх осіб збільшили до 2684 грн. Для громадян, які втратили працездатність, він склав 2093 грн. Для дітей до 6-річного віку прожитковий мінімум встановлено на рівні 2272 грн., а 6-18-річних – 2833 грн. Цей показник впливає на розмір інших виплат, серед яких мінімальні аліменти, зарплата та соціальні виплати.

Мінімальна зарплата
З 1 грудня мінімальна зарплата в Україні складатиме 6700 грн. Про це раніше повідомив глава уряду Денис Шмигаль.

Аліменти
Мінімальний розмір аліментів з грудня зріс до 1136 грн для дітей віком до 6 років та до 1416,50 грн для дітей від 6 до 18 років. Також розширено перелік доходів, у тому числі вираховують виплати на дітей.

Виплати по безробіттю
Безробітні українці одержують виплати, які залежать від різних чинників. Мінімальний розмір допомоги з безробіття становить чотири прожиткові мінімуми для працездатних осіб (2684 грн). З 1 грудня сума дорівнює 10 736 грн на місяць.

Допомога у зв’язку із вагітністю та пологами
Мінімальний розмір виплат у зв’язку з вагітністю та пологами не може бути меншим за 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб у розрахунку на місяць. Мінімальний розмір для незастрахованих громадян – 671 грн.

Нагадаємо, що наступного, 2023 року, підвищення прожиткового мінімуму не передбачено у зв’язку з економічною кризою через війну та дефіцит бюджету.

З 1 грудня житлові субсидії оформлятимуться у Пенсійному фонді України, а не у Міністерстві соціальної політики, як це було раніше.

Читайте також:  В Україні підвищать мінімальну зарплату: як від цього зміняться податки і пенсії громадян

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.