facebook

“Сьогодні – історичний день” — Зеленський прокоментував повернення Херсона

Станом на вечір 11 листопада у Херсоні перебувають українські спеціальні підрозділи. Невдовзі у місто почнуть заходити решта українських оборонців, які зараз — на підступах до міста. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму вечірньому зверненні 11 листопада.

“Сьогодні – історичний день. Ми повертаємо південь нашої країни, повертаємо Херсон. Станом на зараз наші оборонці — на підступах до міста. Залишається ще зовсім трохи — і починаємо заходити. Але спеціальні підрозділи вже у місті. Херсонці чекали. Ніколи не відмовлялись від України. Надія на Україну завжди виправдовується — і Україна завжди повертає своє”, — сказав Зеленський.

І навіть коли ще місто не повністю очищене від присутності окупантів, самі херсонці вже прибирають із вулиць і будівель російську символіку та будь-які сліди перебування окупантів у Херсоні, додав президент.

“Так само було й в усіх інших містах, звільнених нашими захисниками. Так само буде і в тих містах, які ще очікують на наше повернення. Україна прийде до всіх своїх людей. Завдяки нашій міцності на полі бою та в дипломатії ми відновимо територіальну цілісність нашої держави”, — сказав Зеленський.

Він подякував кожному воїну й кожному підрозділу сил оборони, які забезпечують зараз проведення цієї наступальної операції на півдні.

“Абсолютно кожному – від рядових до генералів. Збройні Сили, розвідка, Служба безпеки України, Нацгвардія — усі, хто наближав сьогоднішній день для Херсонщини. Усі прізвища героїв ми назвемо скоро. А їх іще скоріше чекають нагороди”, — додав Зеленський.

За словами президента, невдовзі після того, як українські Сили оборони вийдуть на визначені рубежі, у Херсоні почнуться стабілізаційні заходи, як це було всюди.
“Ми послідовно знешкоджуємо небезпеки. Перше – міни. Окупанти залишили дуже багато мін і вибухівки, зокрема на життєво важливих обʼєктах. Будемо очищувати”, — зазначив Зеленський.

Читайте також:  Завмерла від побаченого: у Рівному жінка виявила страшну знахідку в ковбасі (фото)

Він додав, що зараз, коли розмінування ще не почалося, не може бути забезпечений доступ представників ЗМІ в Херсон. Треба розмінувати базові комунікації, перевірити основні об’єкти.

“Будемо повертати всі умови нормального життя – настільки, наскільки це можливо. Одразу за оборонцями йдуть поліцейські, сапери, рятувальники, енергетики. Повертається медицина, зв’язок, соціальні послуги”, — сказав президент.

Він окремо звернувся до тих російських солдатів, найманців і колаборантів, яких кинули в Херсоні та інших містах півдня. За словами Зеленського, єдиний шанс на порятунок для них — це здатися в український полон.

“Ми гарантуємо ставлення до вас згідно із законом і міжнародними нормами. І тим російським військовим, хто перевдягнувся в цивільне і десь там ховається, хочу сказати, що ви не сховаєтесь. Все одно знайдемо. Не затягуйте це. Добровільно прийти в український полон — це єдиний варіант для всіх окупантів”, — сказав президент.

Що відомо
У центрі Херсона 11 листопада зібралися люди, які скандували “Слава Україні”, вітаючи українських військових. У Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що місто повертається під контроль України й туди заходять частини ЗСУ. Речниця пресцентру Cил оборони “Півдня” Наталя Гуменюк повідомила, що в Херсоні “йде важка і потужна” бойова робота, а поява українських прапорів означає, що “Херсон — це Україна”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.