facebook

Долар у 30 гривень стане мрією: українцям розповіли про курс валют на 2023 рік

Не так давно українські урядовці заявляли, що у 2023 році курс долара досягне 50 гривень, а індекс споживчих цін складе 30,6%. От тільки затверджений Верховною Радою бюджет продемонстрував зовсім інші очікування.



Всі знають, що до повномасштабного вторгнення Росії в Україну був плаваючий курс гривні. Однак війна все змінила.

У четвер, 3 листопада, Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про держбюджет на 2023 рік. При цьому уряд переглянув прогноз вартості долара на кінець 2023 року до 45,8 грн/долар, хоча ще два місяці тому прогнозований показник становив 50 грн за долар.

Такі оптимістичні новини у своєму Telegram-каналі повідомив перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

“Коли опублікували перший варіант бюджету і там був макропрогноз і про 50 грн/долар на кінець наступного року. А зараз, через два місяці, оновили прогноз на 45,8 грн/долар на кінець 2023-го”, — повідомив Железняк.

До слова, інвестиційний банкір Сергій Фурса заявив, що дуже важливим фактором, що суттєво зменшує тиск на гривню зараз і робитиме це у 2023 році є фінансова допомога Україні від партнерів.

“Поки Національний банк України друкує обмежену кількість купюр, тиск на гривню буде мінімальний. Це ми побачили останні кілька місяців, коли була організована фінансова підтримка України наших партнерів. Ми отримуємо понад 4 мільярди доларів щомісяця, що також дозволяє зменшити тиск на курс гривні”, – каже експерт.

Що ж стосується коливань курсу долара наступного тижня, то експерти прогнозують йому незначний вихід за рамки діапазону 39,5 гривень – 41 гривня за долар. При цьому фінансисти наголошують, що курс наразі напряму залежить від ситуації на фронті.

Читайте також:  Кому і на скільки підвищать зарплату в грудні. Інфографіка

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.