facebook

“План порятунку”: експерт розповів, навіщо окупанти хочуть підірвати Каховську ГЕС

Російські окупанти зараз відвозять керівництво і найбільш активних колаборантів із захопленого Херсону.



Про це розповів публіцист Андрій Піонтковський в інтерв’ю УНІАН.

“Як можна зрозуміти з їх риторики і дій, вони не збираються в найближчому часі повертатися в Херсон. Зараз вони вирішують проблему того, як відвернути увагу населення від такої принципової поразки, як здача Херсона. Вони хочуть замінити здачу Херсона більш грандіозною повісткою, щоб ця поразка розчинилася. Президент Зеленський попередив лідерів ЄС, що росіяни замінували Каховську ГЕС. Мені здається, що план їх такий: коли вони перевезуть всіх своїх колаборантів, відведуть елітні війська, в цей момент вони підірвуть ГЕС. Так, вони вже звинуватили в цьому Україну, старий прийом. Але завжди потрібно пам’ятати про те, хто зараз знаходиться на чолі Росії – це Путін і Патрушев. Як вони прийшли до влади? У 99-му році, підриваючи будинки в Росії. Зараз це їх грунт. Вони намагаються утриматися при владі. Поразка в Херсоні викличе величезну політичну кризу в Росії, і він стане остаточним тригером, що відкриває очі російському населенню про програш у війні. Вони цю поразку замінять іншою картиною – “жахливим злочином української влади, яка залила Херсонську область і знищила місто Херсон”. Ось така приблизно програма”, – вважає експерт.

На його думку, в Кремлі впевнені, що цей “жахливий злочин української влади” буде виправдовувати знищення української інфраструктури, яке зараз проводять росіяни.

“Це буде виправданням для народу і для західних країн. Це такий план порятунку, який допоможе утримати Путіна при владі”, – сказав Піонтковський.

Також він прокоментував той факт, що підрив Каховської ГЕС позбавить води окупований Крим.

Читайте також:  РФ обстріляла Харківську область: троє людей загuнулu, 10 поранено

“Цей аргумент часто повторюється. На нього є дуже проста відповідь: поразка під Херсоном і вхід українських військ на Каховську ГЕС теж позбавить Крим води. Звичайно, вона буде негайно вимкнена, і росіяни вже з цим змирилися. Змирилися з тим, що Херсон не втримати і воду в Крим не зберегти. Їм же краще цим скористатися і звинуватити у всьому українську владу. Зрештою, Путіну наплювати на воду в Криму, як і на все інше, крім влади. Крім цього, залиті водою чотири райони Херсонської області та знищений Херсон позбавлять українську армію можливості використовувати правий берег Дніпра як плацдарм для подальшого наступу. Так що досягається цілий ряд цілей”, – заявив експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.