facebook

Страховий та трудовий стаж: у чому різниця

Поняття “страховий” стаж було введене Законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Новацією введення стало те, що наявність стажу прямо пов’язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування. Деталі розповіли у Пенсійному фонді.



Так, відповідно до чинного законодавства, “страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок”.

З набранням чинності вищезазначеного закону до страхового стажу почали зараховувати лише ті періоди, протягом яких сплачувалися страхові внески, і в розмірах пропорційно сплаченим внескам.

Мінімальний внесок становить 22% від мінімальної заробітної плати. “З 1 січня 2022 року це: 6500х0,22 = 1430 грн. У грудні мінімальна зарплата зросте до 6700, відповідно мінімальний страховий внесок становитиме 1474 грн”, – інформують у ПФУ.

Однак до 1 січня 2004 цей стаж називали трудовим. Основним документом, що його підтверджує, є трудова книжка.

Відтак, після 2004 року набути страховий стаж можна лише сплачуючи страхові внески. Якщо внесок не сплачено, то й стажу, відповідно, немає.

У Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування зберігаються всі дані про сплачені внески.

А перевірити факт сплати роботодавцем ЄСВ та зарахування цього періоду для страхового стажу можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Читайте також:  Сексапільна франківська модель засвітилась у колі відомого київського мачо (фото + відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.