facebook

Українцям розповіли, як зміниться їхня майбутня пенсія через війну

Майбутня пенсія українців може змінитись через війну. Йдеться про ті випадки, коли працівник перебував у тривалій відпустці власним коштом. Через таку відпустку скорочується страховий стаж працівника, і, відповідно, скорочується розмір розрахункової пенсії. Крім того, і самого страхового стажу може не вистачити для того, щоби вчасно вийти на заслужений відпочинок.



Про це українців попередив експерт із питань соціальної політики Андрій Павловський.

У зв’язку з воєнними діями в Україні ринок збуту багатьох товарів скоротився. А деякі товари підприємства не можуть випускати через проблеми з логістикою. Водночас, роботодавцям не хочеться втрачати колектив. Тому багато хто пропонує найманим працівникам піти у відпустку власним коштом. Причому роботодавці готові тримати працівника у неоплачуваній відпустці стільки, скільки той забажає.

Така можливість, на перший погляд, виглядає, вельми спокусливо. Однак працівнику слід пам’ятати, що він втрачає не лише поточну зарплату, а й страховий стаж, який потім знадобиться йому для призначення пенсії. Адже, оскільки йому не платять зарплату, за нього не сплачуються і жодні податки: ні ПДФО, ні ЄСВ. А відповідно, у нього не зростає страховий стаж. Отже, при нарахуванні пенсії цей пропущений час не буде братися до уваги, і розмір розрахункової пенсії вийде нижчим.

Та й може так статися, що саме цього місяця або кількох, поки працівник був у відпустці власним коштом, йому не вистачить для мінімального страхового стажу, щоби вчасно вийти на пенсію. Адже з кожним роком вимога щодо страхового стажу приростає на 1 рік. І якщо цьогоріч, щоби вийти на пенсію у 60, необхідно мати щонайменше 29 років страхового стажу, то вже наступного року знадобиться 30.

Читайте також:  Масово виїдуть: українські заробітчани покинуть Польщу

“Працівник під час тривалої відпустки без збереження заробітної плати (більше місяця) менш соціально захищений та втрачає страховий стаж, і на це слід звернути увагу працівникові, коли пропонують написати заяву на відпустку “за власний рахунок” на тривалий час. Немає страхових внесків – немає трудового стажу. І про це мають пам’ятати ті, хто підписує заяву на відпустку власним коштом”, – попередив Андрій Павловський.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.