facebook

Офіційно: на відновлення України потрібно $349 млрд, і ця сума зростатиме

На відновлення України за поточного рівня руйнувань від війни знадобиться 349 млрд доларів. Ця сума зросте найближчими місяцями, оскільки активні бойові дії продовжуються.



До такої спільної оцінки дійшли уряд України, Європейська комісія (ЄК) та Світовий банк (СБ), повідомила прес-служба ЄК. Це перша всебічна оцінка (RDNA) наслідків війни у 20 різних секторах української економіки.

“Потреби у відновленні та реконструкції у соціальному, виробничому та інфраструктурному секторах становлять 349 мільярдів доларів (349 мільярдів євро), що більш ніж у 1,5 раза перевищує ВВП України у 2021 році. За оцінками RDNA, протягом наступних 36 місяців знадобиться 105 млрд доларів для задоволення невідкладних потреб, таких як відновлення систем та інфраструктури освіти та охорони здоров’я, підготовка до зими, підтримка сільського господарства. та ремонт життєво важливих транспортних шляхів”, – йдеться у повідомленні ЄК.

Уряд України вже вивчає конкретні потреби у різних регіонах напередодні зими, також розробляються індивідуальні плани відновлення та реконструкції для різних галузей. Зазначається, що результати RDNA є попередніми, і потреби слід розглядати як мінімальні.

“Спільними зусиллями ми вже розпочали реконструкцію на деокупованих українських територіях, але реконструкція потребує комплексного підходу та мобілізації спільних ресурсів українського уряду та міжнародних партнерів. Оцінка руйнувань та виявлення потреб створює міцну основу Плану реконструкції та є передумовою ефективного фінансування. Адже лише для першого етапу, швидкого відновлення, необхідно 17 млрд доларів, з яких Україні вже цього року потрібно 3,4 млрд доларів”, – сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте також:  Серед загиблих у ДТП в Польщі – троє українців, – віце-консул

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.