facebook

Чи може білоруська армія зайти в Україну і що тоді чекатиме на Білорусь: радник Тихановської дав відповідь

Франак Вячорка переконаний, що багато хто здаватиметься і переходитиме на бік України.



Теоретично разом із російськими диверсійними групами на територію України можуть зайти сили спеціальних операцій Білорусі. Це спецгрупи КДБ, охорона президента (мається на увазі структура — ред.), які виконують його особисті накази. Але не регулярна армія.

Про це розповів старший радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка в інтервʼю Новини.LIVE, відповідаючи на запитання, якщо припустити, що білоруська армія таки заходить на територію України з північних кордонів, що тоді буде в Білорусі.

“Наскільки довго вони (сили спецоперацій Білорусі – ред.) пробудуть в Україні, я не знаю, бо моралі і розуміння, навіщо воювати там, серед них немає. Загалом, як показує історія, білоруси — не найкращі найманці. Тому їх “вторгнення” триватиме недовго. Це може бути якась показова операція, щоб зганьбити та замастити Білорусь у кров”, – каже Вячорка.

Якщо ж таки змусять увійти в цю війну кілька тисяч військових або ж якусь частину регулярної армії, то, за словами радника Тихановської, це може призвести до несподіваних наслідків.

“Багато хто здаватиметься і переходитиме на бік України. Схожий випадок був минулого тижня з офіцером прикордонних військ Білорусі, який перейшов на бік України, зазначивши, що таких, як він, багато. І я в це вірю”, – наголосив він.

Вячорка переконаний, що загалом ті, хто зараз перебуває у Білорусі, — заручники. Виїхати звідти неможливо навіть через Росію. Втекти через ліс і болота теж складно.

Відповідаючи на запитання, чи могли білоруські військові воювати в Україні за гроші, радник Тихановської зазначив, що найманці можуть бути завжди.

“До російських операцій в Сирії вербували і білорусів, і українців, і навіть із Західної Європи осіб російського походження. Це нічого не означає, адже завжди є варʼяти і психи”, – зауважив він.

Читайте також:  Електронні повістки, до ТЦК за 20 днів і обмеження: деталі законопроекту про мобілізацію

Вячорка розповів, як на початку війни українці плутали білорусів із чеченцями через зелено-червоний прапор.

“Але щоб білоруси системно воювали якоюсь групою — таких доказів не було. Пропаганда зацікавлена, щоб сварити поміж собою українців та білорусів. Хочеться, щоб білоруси показали себе гідно. Ми продемонструємо і підтримку, і солідарність українському народові, аби врятувати наше добре імʼя”, – резюмував він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.