facebook

Інфляція 30% та підвищення тарифів на комуналку: НБУ дав реальні прогнози щодо цін в Україні

НБУ погіршив попередній власний прогноз стосовно інфляції в Україні і тенденцій, які пануватимуть в економіці нашої країни найближчими роками. Отже, відповідно до нового прогнозу, інфляція за підсумками 2022 року становитиме 30%, а не 20, як передбачалось раніше. Крім того, уряду доведеться підвищувати тарифи на комуналку, аби скоротити бюджетні видатки.



Такі прогнози містяться у нових висновках, опублікованих НБУ.

Нацбанк України погіршив власний прогноз стосовно інфляції на 2022 рік. На сьогодні в Україні діє низка чинників, які провокують підвищення цін на все, і відтак підвищують рівень інфляції

Зокрема, НБУ назвиає такі причини пришвидшення інфляції
Досі остаточно не вирішено питання із розблокуванням чорноморських портів для вивезення зерна.
У світі та в Україні, зокрема, зростає вартість пального, а відтак зростають затрати на логістику.
Ще один негативний чинник – підвищення вартості енергоресурсів загалом.
Крім того, Україна зазнає постійних терористичних атак з боку РФ на промислові та інфраструктурні об’єкти.
Усе це пришвидшує зростання інфляції, на кінець року її рівень становитиме 30%.

Попри це, НБУ прогнозує, що в наступні роки рівень інфляції в Україні знижуватиметься, хоча все одно залишатиметься вище за цільовий, який становить 5%.

Водночас, прогноз НБУ містить багато припущень. Зокрема, припускають, що в наступному році вже не буде війни, що не буде морської блокади, і шо країна стане на шлях відновлення.

При цьому в НБУ вважають, що наступними роками рівень інфляції знижуватиметься переважно через низький споживчий попит населення на товари та низький рівень інвестицій в українську економіку. Крім того, завдяки відновленню довоєнної логістики скоротяться витрати на доставку вантажів.

“Натомість збереження на високих рівнях цін на енергоносії заважатиме суттєвішому зниженню інфляції та вимагатиме перегляду тарифів на ЖКГ для збалансування державних фінансів”, – прогнозують в НБУ.

Читайте також:  Cубсидії та тарифи у новому опалювальному сезоні: що зміниться

При цьому, якщо все піде за позитивним сценарієм, описаним Нацбанком, то вже у 2023 році рівень інфляції становитиме 20,7%, в 2024 – 9,4%, а в 2025 може увійти в очікуване русло – до 5%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.