facebook

Як стати на військовий облік і як карають ухильників

В Україні триває загальна мобілізація населення, а вже з 1 жовтня на військовий облік мають стати й жінки певних спеціальностей. За ухилення від виконання цього закону передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність.


“Апостроф” з’ясовував, як стати на військовий облік та яка передбачена відповідальність для ухильників.

Як стати на військовий облік
Це обов’язок усіх чоловіків віком від 18 до 60 років, а з 1 жовтня і для жінок певних професій. Військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Для того, щоб стати на облік, потрібно особисто прийти до військкомату та надати наступні документи:

заява про взяття на військовий облік;
паспорт;
ідентифікаційний код;
військово-обліковий документ;
свідоцтво про народження дітей (якщо є);
лист вибуття з ЖЕКу.
Для жінок потрібні такі документи:

паспорт;
ідентифікаційний код;
документ про освіту/професію (диплом, свідоцтво).
Після взяття на військовий облік особа повинна пройти медкомісію. Також варто наголосити, що коли жінку визнають військовозобов’язаною, то під час воєнного стану вона не зможе виїхати за кордон. Однак військовий облік – це не відправка на фронт, а лише внесення інформації про людину у відповідні бази даних, які зберігаються у військкоматі.

Яка відповідальність передбачена на ухилення
В Україні передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210 КУ про адмінправопорушення для людини, яка не стала на військовий облік. Тобто це штрафи в розмірі від 510 до 850 грн, а за повторне порушення протягом року від 850 до 1700 грн.

Водночас за ухиленнявід військового обліку передбачена відповідальність за статтею 337 Кримінального кодексу, а це від 5 100 до 8 500 грн або ж виправні роботи до одного року. Штрафи можуть отримати й керівники підприємства, де працює ухильник.

Читайте також:  "Ми плюнемо і підемо": лікар емоційно звернувся до українців

Щодо жінок, то вони можуть стати на військовий облік за місцем реєстрації місця проживання до кінця 2022 року, тому в цей період ні штрафів, ні кримінальної відповідальності не передбачено.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.