facebook

Українцям готують підвищення мінімальної пенсії: як зміниться розмір виплат

Українцям обіцяють ще двічі цього року підвищити пенсії. На одне підвищення очікують з 1 жовтня, а друге заплановане на кінець року – з 1 грудня. В ході обох цих підвищень зросте мінімальна пенсія.



Про те, як зміниться мінімальна пенсія до кінця 2022 року, розповіли у sud.ua.

Загалом на 2022 рік уряд запланував 5 етапів підвищення пенсії. Три з них уже відбулися. Зокрема, з 1 липня зросла мінімальна пенсія. А взагалі, нинішнього року вона вже росла двічі: у січні вона дорівнювала 1934 гривні, а в липні підросла до 2027. Тепер чергового підвищення слід чекати у жовтні.

Що передбачено жовтневим підвищенням?
У жовтні на українців чекає підвищення мінімальної зарплати. Її підвищать ненабагато – лише на 200 гривень, і все ж таки навіть таке підвищення призведе до зміни багатьох соціальних стандартів, які “прив’язані” до мінімальної зарплати.

Зокрема, зросте мінімальна пенсія для громадян віком від 65 років. За законом вона має бути не менше 40% від мінімальної зарплати. Ця норма поширюється лише на тих пенсіонерів, які мають необхідний страховий стаж: 30 років жінки та 35 – чоловіки. Таким чином, мінімальна пенсія у цих громадян, які виконали вимогу за стажем, і яким вже є 60 років, з жовтня має бути 2680 гривень замість нинішніх 2600.

Тоді ж, у жовтні, підвищать пенсію і для ще однієї вікової категорії громадян – яким більше за 70 років. Їм дадуть збільшення у розмірі 300 гривень. Причому, якщо вони відповідають вимогам щодо стажу, то їхня пенсія має стати не нижчою за 3000 гривень.

Як зросте мінімальна пенсія з 1 грудня?
Ще одне підвищення мінімальної пенсії очікує на українців з 1 грудня. Тоді знову зросте прожитковий мінімум. Відповідно мінімальна пенсія зросте з теперішніх 2027 до 2093 гривень. Також із грудня, мінімальна пенсія для громадян віком від 60 років, які не працюють, має бути не менше за 2500 гривень. Щоправда при цьому висуваються такі самі вимоги щодо стажу як у 65-річних – 30/35 років.

Читайте також:  Якими будуть виплати при народженні дитини у 2021 році

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.