facebook

Обмеження на пересування Україною: як військовозбов’язаним отримати дозвіл і скільки він діятиме

Для поїздок у межах своєї області, наприклад Києва та Київської області – дозвіл отримувати не потрібно.



Чи справді в Україні стали суворішими обмеження щодо виїзду з місця проживання чоловіків, пояснив представник Головного управління персоналу Генштабу Олександр Хлись.

Про це він розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Хлись наголосив, що ця норма не нова.

“Відповідні закони діють у країні: передусім – закон про правовий режим воєнного стану, закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а також закон про військовий обов’язок та військову службу.

Відповідно до цих законів, на керівників територіальних центрів комплектування (колишніх військоматів. – Ред.) покладається норма. Відповідно до неї, вони в умовах режиму воєнного стану та проведення мобілізації дають дозвіл на виїзд за межі території проживання та перебування на обліку. Така норма діяла від моменту початку війни в нашій державі”, – зазначив він.

За словами представника Генштабу, на початку війни, коли велика кількість людей була змушена виїхати чи навіть втратила документи, ця норму не застосовували.

“У нас велика кількість людей виїхала – ТПО або за кордон. Люди, які певний час проживали на заході Україні, стали там на військовий облік. Але слід взяти до уваги, що велика кількість людей повертається додому. Для того, щоб ми відновили облік на тих територіях (нещодавно звільнених від ворога. – Ред.), уточнили облікові дані людей, що прибули, щоб ми могли скоригувати об’єми мобілізаційних ресурсів”, – каже Хлись.

Військовий пояснює, що для поїздок у межах своєї області, наприклад Києва та Київської області – дозвіл отримувати не потрібно.

“Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані і отримати дозвіл. Ми не вважаємо, що кількість людей буде великою. Це стосується військовозобов’язаних. Дозвіл діятиме 30 діб”, – пояснює представник Генштабу.

Читайте також:  Спосіб розорити українців? Рада змінила правила безмитного ввезення товарів в Україну. Нюанси, які необхідно знати

Хлись додав, що розглядається можливість отримання таких дозволів у “Дії”.

“Звичайно, ми це питання і раніше продумували. У нашій державі діє закон про єдиний державний реєстр військовозобов’язаних. І з Мінцифри ще на початку року, до початку війни, у нас відбувалися заходи щодо об’єднання дев’яти реєстрів у державі під керівництвом Мінцифри через “Дію”. Наразі є питання щодо обмеження доступу до цієї інформації, тому що облікові дані громадян не повинні потрапити до рук ворога”, – підсумував він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.