facebook

Можливий комунальний колапс: Що буде з цінами за комуналку у Франківську (відео)

Ціни за комуналку в Івано-Франківську поки залишаються майже незмінними. Та чи надовго? Поки, кажуть комунальники, різницю між вартістю послуг, які значно зросли у собівартості та оплатою за них вдається перекривати через оптимізацію. Та все йде до того, що цифри в платіжках можуть переглядати.

Валентина Іванівна прямує в магазин. В її списку покупок – лише найнеобхідніше – крупи, хліб, молоко, овочі та сезонні фрукти. Більше – дозволити собі не може, каже пенсіонерка. Адже за останні місяці життя значно подорожчало. Особливо зросли ціни на продукти. Щонайменше на двадцять відсотків.

Що залишилося незмінним – так це тарифи на комунальні послуги, каже Валентина Іванівна. Хоча, і без підвищення – ті обходяться їй в кругленьку суму. На утримання квартири у середмісті Франківська, навіть влітку, – йде п’ята частина родинного бюджету. Та попри скрутну ситуацію – за комірне старається не боргувати.

«Я не можу, ну як я можу не платити. Я колишній банківський працівник, і для мене є якісь правила і норми в цьому житті. Я не можу не платити. Плачу і все. Ліпше я щось там на харчуванні на чомусь іншому зекономлю», – розповідає Валентина Іванівна, жителька Івано-Франківська.

Попри те, що доходи дещо зменшились, справно платить за всіма рахунками і пані Леся. Каже: знає, що на період воєнного стану уряд скасував штрафи за несплату комуналки. І зараз навіть злісних боржників не відключають від послуг. Але впевнена, це не привід не платити. Адже борги ніхто не спише, а ось комунальний колапс в країні – можна спровокувати.

«І з початку війни ми їх платимо. Підтримуємо економіку України, щоб все було добре. Рідні, знайомі – теж всі платять. Нема в мене злісних боржників, аби не платили за комунальні послуги», – відзначає Леся, жителька Франківщини.

Читайте також:  Козаки, мушкетер, пекар, людина-земля: чим дивував Фестиваль живих скульптур (ФОТО)

Загалом, війна не позначилась на розрахунках за комуналку, кажуть в міській раді. Вони проаналізували показники за останні п’ять місяців, і в порівнянні із тогорічними цифрами – ті практично не змінилися. Франківці як платили, так і далі – це роблять.

«Незважаючи на війну, незважаючи на проблеми, які стали наслідком цієї війни. Ми маємо оплату 92, 93 94 відсотки від нарахувань кожного місяця», – стверджує Михайло Смушак, заступник міського голови Івано-Франківська.

Йдеться про послуги водовідведення, водопостачання, вивезення сміття, утримання будинку… Натомість енергетики та газовики фіксують дещо інший відсоток.

«Станом на сьогоднішній день ситуація в області з розрахунків не найкраща. В цілому по області відсотком розрахунків у нас 84», – відзначає Віктор Кедик, комерційний директор АТ «Івано-Франківськгаз».

Втім, визнають, цифри були не вищими і до 24 лютого. А ось хто із початком війни менше почав платити – так це підприємці.

«Заборгованість близько десь в 2,5 рази зросла, а як правило заборгованості юридичні споживачі не мали. Це була невелика дрібна заборгованість. А з початком воєнного стану вона наросла до десять мільйонів. Хтось, мабуть, покинув країну, в когось припинилися або ринки збуту, або навпаки, якусь сировину не можуть отримати через те, що логістика змінилася», – продовжує Віктор Кедик, комерційний директор АТ «Івано-Франківськгаз».

Попри те, що споживачі загалом досить справно платять – загальна ситуація в житлово-комунальній сфері зараз не дуже втішна, зазначають комунальники. Адже собівартість на все зросла, і суттєво. А тарифи – не змінювали.

«А що таке тариф – це заробітна плата того робітника, який працює на підприємстві, це є ремонти, які мали би мали поточні проводитися, аварійні. Матеріали коштують вже вдвічі дорожче, втричі. На сьогодні підприємства на межі точки збитковості. І ми розуміємо, що довго вони таким чином не протримаються», – підсумовує Михайло Смушак, заступник міського голови Івано-Франківська.

Читайте також:  Порівняти непорівнюване – туалети коледжу США та місцевого “нафти і газу” (ВІДЕО)

Тож цифри в платіжках таки доведеться переглядати – кажуть комунальники. Коли? Вважають, що це залежить від подій в країні. А поки роблять все можливе, аби втримати тарифи на довоєнному рівні. І це вдається за рахунок оптимізації. Наприклад, якщо раніше збирали сміття щодня, то тепер через день. А ще допомагають і своєчасні платежі від споживачів. Тож просять всіх, хто має таку можливість, і надалі справно платити.

Шукайте деталі в групі Facebook